Staatssecretaris reageert uitvoerig op Jan Nagel

Eerste Kamer liggend Foto Rijksvoorlichtingsdienst

Op vragen van 50PLUS-senator Jan Nagel heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gesuggereerd dat er een moment kan komen dat Nederland het lidmaatschap van de Europese Unie beeindigt.

Bij de behandeling van de begroting 2016 van dit ministerie vroeg Jan Nagel hoe ons land het gaan doen met de grens- en kustbewaking in het kader van de stroom van vluchtelingen. Ooit is met het Schengen-akkoord besloten om gezamenlijke buitengrenzen te hebben. Als een land zijn buitengrenzen niet goed bewaakt bestaat alleen de nogal drastische optie om een land te schorsen of uit Schengen te laten vertrekken.

Terwijl hij uitvoerig inging op vragen van senator Nagel, sprak staatssecretaris Dijkhoff onder meer als zijn mening uit dat als alle genomen en nog te nemen maatregelen niet werken, `je moet gaan bespreken of een land nog wel onderdeel uit moet maken van de club'.

Jan Nagel ging dinsdag in de Eerste Kamer in op het idee van de Europese Commissie om Europese grenswachten de bewaking van de EU-buitengrenzen te laten overnemen als de betrokken lidstaten daarin te kort schieten. De Europese commissie acht deze overdracht van de soevereiniteit noodzakelijk om de vluchtelingenstroom in te dammen en het vrije reizen in de Schengenzone te behouden. Dit idee komt voort uit het feit dat dit jaar naar schatting al meer dan 1,5 miljoen migranten illegaal de EU zijn binnengekomen.