Rover: Tweede Kamer bepaalt lot snelle buslijnen naar Zuidas


Bereikbaarheidsproject Zuidasdok zet succesvolle snelle buslijnen klem in de file

AMSTERDAM, 20151216 -- Donderdag 17 december ligt de motie van Groenlinks en CU in de 2e kamer waarin de minister wordt opgeroepen de snelle buslijnen vanuit Haarlem en Haarlemmermeer naar de Zuidas te redden. Het megaproject ZuidasDok (€ 1,6 mrd) verbetert de bereikbaarheid van Amsterdam station Zuid en A10. De succesvolle R-Netlijn 346 vanuit Haarlem en 310 vanuit Haarlem- mermeer dreigen nu hun vrije baan kwijt te raken en in de (ook door Rijkswaterstaat) verwachte file vast te lopen. De hoop is nu gevestigd op de Tweede Kamer.

Dagelijks reizen namelijk duizenden Haarlemmermeerders en Haarlemmers met de rode bussen van R-Net 310 en 346 naar hun werk op de Zuidas. “In de spits gaat het samen om 21 bussen per uur, dat is een volle bus per 3 minuten. Stel je voor dat al die forensen straks met hun eigen autootje naar de Zuidas reizen. Dat schiet helemaal niet op. Terwijl de oplossing niet moeilijk is.” aldus Han van Spanje van Rover.
De eerdere argumenten van de minister houden namelijk geen stand:
1. De nieuwe Schinkelbrug kan wel breder worden aangelegd, omdat er geen hoge beroepsvaart door de nabij gelegen sluis gaat en een paar decimeter (!) extra breedte voor de vluchtstrook achter en voor de brug kan worden gevonden door een kleine aanpassing van het talud.
2. De hoogfrequente R-Netbus 346 (iedere 5 minuten!) rijdt al 15 jaar dit traject, overeenkomstig de RWS-normen voor vluchtstrookgebruik. Zonder ongelukken en tot tevredenheid van de ruim 4.000 da- gelijkse reizigers op weg naar hun werk. Dus gebruik van deze strook is veilig.
3. Een zuidelijke busbaan zal er nooit komen omdat het “Glazen Schoen” kantoor van ING in de weg ligt en natuurgebieden doorkruist zouden moeten worden.

De snelbussen zijn de enige snelle, rechtstreekse verbinding voor inwoners van Haarlem en Haarlemmermeer die werken op de Zuidas. Rover heeft bij alle betrokken overheden het probleem aangekaart; tot nu toe zonder resultaat. De overheden werken niet samen waardoor dit probleem is ontstaan en nu niet wordt opgelost. De hoop is nu gericht op de Tweede Kamer.

In de Vaste Kamercommissie hebben GL en CU een motie over de R-Netverbinding ingediend, waar- over donderdag wordt gestemd.

In de bijlage twee aangepaste brieven, gedateerd 14-12-2015, gericht aan de minister en staatssecretaris van I en M in reactie op het ontraden van de motie van GL en CU.

Oorspronkelijke brief: https://www.dropbox.com/s/whlyyc3ahbjhiga/Zuidasdok%20-%20Brief%20aan%20Staatsecr%20I%20en%20M%201412.pdf?dl=0

Update op brief: https://www.dropbox.com/s/sht2tzbjw5393fn/Zuidasdok%20brief%20aan%20Minister%20I%2BM%20Update%201412.pdf?dl=0





Rover