KNMI weerbericht voor Caribisch Nederland

Met ingang van 1 januari 2016 gaat het KNMI de meteorologische en seismische berichtgeving voor Caribisch Nederland (CN) verzorgen.

Het KNMI neemt naast de weerberichten voor het algemeen publiek ook de weersverwachtingen en specifieke weerberichten voor lucht- en scheepvaart voor zijn rekening. Bij extreme omstandigheden, zoals orkanen, hoge golven en overstromingen door overvloedige regen worden waarschuwingen en adviezen uitgegeven aan de gezaghebbers, de Rijksvertegenwoordiger, lokale crisiscooerdinatoren en het Nationaal CrisisCentrum (NCC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarbij hanteert het KNMI het voor Caribisch Nederland vertrouwde waarschuwingssysteem.

In verband met de drinkwatervoorziening op Saba en Sint Eustatius worden tijdens het droogteseizoen ook 10-daagse droogteverwachtingen gemaakt. Het KNMI beschikt op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba over seismometers om aardbevingen real-time te volgen. Ook is een meetnetwerk ingericht om de seismische activiteit van de vulkanen Mount Scenery en Quill te monitoren en worden tsunami-waarschuwingen uitgegeven.

De meetgegevens, satelliet- en radarbeelden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba komen real-time binnen, zodat het KNMI ook het weer op de eilanden op grote afstand van Nederland nauwlettend in de gaten kan houden.

Het KNMI werkt voor de dienstverlening aan Caribisch Nederland samen met andere Meteorologische Diensten onder meer van Aruba, Sint Maarten, Meteo France en de Meteorologische Dienst van Curac,ao (MDC).

Website Vanaf 1 januari 2016 is de KNMI-dienstverlening voor Caribisch Nederland te vinden op http://www.knmidc.org/