Zuid-Holland proeftuin van Europa


Zuid-Holland wordt de proeftuin van Europa. Deze ambitie blijkt uit de Europastrategie 2016-2019, waarmee een overgrote meerderheid in Provinciale Staten (PS) op woensdag 16 december 2015 heeft ingestemd.

Gedeputeerde Rogier van der Sande is blij met de stemming in PS: "Deze Europastrategie 2016-2019 is belangrijk voor de positionering van de provincie binnen het Europese krachtenveld. Dit betekent dat de provincie zich actief opstelt in Brussel. Om invloed te hebben moeten de relevante spelers
ons goed kennen. Om wat te halen uit Europa moeten we ook zelf wat willen brengen. Als 'proeftuin' kunnen we onze kennis vermarkten en een bijdrage leveren aan Europese vraagstukken, zoals op het gebied van klimaat, energie en duurzaam transport."

Voorbeeldfunctie

Zuid-Holland is een dichtbevolkte regio met belangrijke economische clusters. Dat zorgt voor enorme uitdagingen op het gebied van de leefbaarheid, duurzaamheid en mobiliteit die de provincie samen met overheden, bedrijven en kennisinstellingen oppakt. Innovatie is daarbij het sleutelwoord.
Hiermee wil de provincie niet alleen een proeftuin zijn voor vernieuwing, maar ook een voorbeeld voor andere regio's in Europa.

Samenwerking essentieel

De provincie zet de komende jaren Europese subsidies in om provinciale doelen te realiseren en faciliteert het bedrijfsleven en de kennisinstellingen binnen deze trajecten. Binnen deze 'Triple Helix' van de Economische Programmaraad Zuidvleugel worden kansen verkend naar mogelijkheden en
samenwerking binnen Europese Programma's als Horizon2020, Interreg, Plattelands Ontwikkeling Programma (POP), Life+ en TEN-T.

Vanuit onze Europastrategie gaan wij samenwerken met onze partners en met andere Europese regio's, waarbij met name de samenwerking in Randstadverband essentieel is.