Veelgestelde vragen crisisnoodopvang vluchtelingen


De gemeenten Noordwijkerhout en Noordwijk vangen van vrijdag 18 december tot dinsdagmiddag 22 december 190 vluchtelingen op, afkomstig uit Syrie, Irak en Afghanistan. De opvang vindt plaats in congrescentrum NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Daarmee geven de gemeenten gehoor aan een verzoek
voor crisisnoodopvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

We doen ons best om u zo goed mogelijk te blijven informeren over de crisisnoodopvang van de vluchtelingen. Op onze website vindt u altijd de meest actuele informatie. Ook via berichten op onze gemeentelijke Facebookpagina verwijzen we naar updates van informatie.

Daarnaast kunt u met vragen, zorgen en opinies terecht via communicatie@noordwijkerhout.nl onder vermelding van `vluchtelingen'. Wilt u liever bellen? Doe dat gerust tijdens de openingstijden van het gemeentehuis via 0252- 343 737.

Bijgewerkt op 17 december 2015 (15.40 uur)

Algemeen

* Waar worden de vluchtelingen opgevangen?
In een afgescheiden deel van congrescentrum Leeuwenhorst in Noordwijkerhout.
* Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen?
Er worden 190 vluchtelingen opgevangen.
* Hoe lang verblijven ze in Noordwijkerhout?
De opvang duurt van vrijdag 18 december tot dinsdagmiddag 20 december. Het is dus een tijdelijke opvang.
* Waarom blijven ze niet langer?
Een crisisnoodopvang is voor een beperkte duur: 1 x 72 uur of 2 x 72 uur. Daarna vertrekken ze weer naar een andere locatie.
* Zijn de gemeenteraden hierover geinformeerd?
Ja, de gemeenteraden van Noordwijkerhout en Noordwijk zijn geinformeerd.
* Zijn inwoners geinformeerd?
De omwonenden zijn via een brief geinformeerd over de opvang van vluchtelingen in NH Leeuwenhorst. Ook is er informatie beschikbaar via de website en lokale en regionale media.
* Wat is het verschil tussen crisisnoodopvang en noodopvang?
Crisisnoodopvang van vluchtelingen is opvang van maximaal 2 x 72 uur, als overbrugging voordat ze terecht kunnen in andere vormen van opvang waar het COA mee bezig is. Noodopvang is opvang op locaties voor een periode van 6 tot 12 maanden met een capaciteit van 300 tot 600 personen.
* Werken Noordwijkerhout en Noordwijk samen?
De gemeenten Noordwijkerhout en Noordwijk vangen de vluchtelingen samen op. Zij stellen personeel beschikbaar en betalen samen de kosten voor opvang en beveiliging.

Vluchtelingen

* Waar komen de vluchtelingen vandaan?
Het zijn mannen, vrouwen en kinderen uit Syrie, Irak en Afghanistan.
* Om wat voor groep vluchtelingen gaat het?
De vluchtelingen wachten op registratie bij een aanmeldcentrum. De groep bestaat uit gezinnen en alleenstaanden.
* Wat doen de vluchtelingen de hele dag?
Ervaring uit andere gemeenten leert dat vluchtelingen vaak uitgeput zijn en vooral rust nodig hebben. Wel kunnen ze gebruikmaken een recreatieruimte in het opvanggedeelte en van sportfaciliteiten.
* Hoe staat het met de gezondheid van de vluchtelingen?
De gezondheid van de vluchtelingen wordt in de gaten gehouden door de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio). Ook zijn er medewerkers van het Rode Kruis aanwezig ter bemensing van de EHBO post.
* Wat kost het de gemeente om vluchtelingen op te vangen?
De gemeenten krijgen een vergoeding per persoon per dag van het Rijk. Hiervan kunnen zij de opvang en verzorging betalen. De beveiligingskosten komen voor rekening van beide gemeenten.
* Wat krijgen de vluchtelingen aan financiele middelen?
Vluchtelingen in de crisisnoodopvang krijgen geen financiele vergoeding. De gemeenten zorgen voor slaapplekken, sanitaire voorzieningen en voorzien mensen van eten en drinken. Daarnaast is er toegang tot medische zorg.

Opvanglocatie en beveiliging

* Waarom deze opvang voor vluchtelingen in Noordwijkerhout?
De gemeenten Noordwijkerhout en Noordwijk hebben gekozen voor congrescentrum NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, omdat daar op een efficiente manier vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Alle faciliteiten zijn daar al aanwezig, wat in een sporthal niet het geval is. Deze locatie ligt aan
de rand van het dorp en is redelijk rustig gelegen.
* Is deze locatie niet te luxe?
Nee, de vluchtelingen worden in een aparte vleugel van het congrescentrum opgevangen. Zij krijgen een kamer die sober is ingericht. Zij kunnen gebruikmaken van een ontspanningsruimte en een eetzaal, waar zij eenvoudige maaltijden krijgen geserveerd.
* Wie kan de opvanglocatie in?
Alleen vluchtelingen en medewerkers hebben toegang tot de crisisnoodopvang. Pers en publiek hebben geen toegang.
* Kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de opvang?
Nee, de opvang is niet toegankelijk voor pers en publiek.
* Welke voorzieningen zijn er in de opvang in congrescentrum NH Leeuwenhorst?
De crisisnoodopvang is in een afgescheiden deel van congrescentrum Leeuwenhorst. De vluchtelingen krijgen een kamer die sober is ingericht. Zij kunnen gebruikmaken van een ontspanningsruimte en een eetzaal, waar zij eenvoudige maaltijden krijgen geserveerd.
* Mogen de vluchtelingen naar buiten?
Ja, ze mogen overdag naar buiten, maar moeten wel voor 22.00 uur weer binnen zijn.
* Is er een avondklok ingesteld?
Er is geen sprake van een avondklok. Het gaat om een huisregel waarbij de vluchtelingen gevraagd is tussen 22.00 uur 's avonds en 7.00 uur `s ochtends binnen te blijven. Deze huisregel is opgesteld omdat politie en de gemeenten het belangrijk vinden de rust te behouden.
* Hoe is de veiligheid in de buurt geregeld?
De gemeenten Noordwijkerhout en Noordwijk werken voor de beveiliging van het complex nauw samen met de politie en de beveiligingsdiensten.
* Wat wordt er van vluchtelingen geregistreerd in verband met veiligheid?
De vluchtelingen worden geregistreerd bij aankomst en bij vertrek aan de hand van de namenlijst van het COA.
* Hoe voorkomen het COA en de IND dat er onder de vluchtelingenstroom IS-strijders of oorlogsmisdadigers zitten?
In eerste instantie is het monitoren van de nationale veiligheid een taak van de NCTV (nationaal cooerdinator terrorismebestrijding en veiligheid). De NCTV is scherp op allerlei bewegingen. Daarnaast onderzoekt de IND bij een asielaanvraag de antecedenten van een vluchteling voordat zij
worden toegelaten tot de asielprocedure. Indien een bewoner op een locatie gehuisvest wordt, dan zijn medewerkers getraind in het waarnemen van signalen die de leefbaarheid en veiligheid op het centrum in het geding brengen. Mochten er op de locatie aanwijzingen of vermoedens zijn, dan
geven COA-medewerkers dit door aan de politie, Vreemdelingenpolitie en het COA meldpunt veiligheid.
* Hoe wordt er met de vluchtelingen gecommuniceerd?
Er zijn dag en nacht tolken beschikbaar.

Hulp

* Kan ik me nog aanmelden als vrijwilliger?
Voor de noodopvang is op dit moment geen hulp nodig. Mocht dat wel nodig zijn, dan maakt de gemeente dat bekend via de website of Facebook. Wel kunnen mensen zich nog aanmelden voor hulp op de langere termijn. Dit betreft dan met name hulp aan statushouders, dus aan de mensen die hier
mogen blijven. De cooerdinatie hiervan verloopt via VluchtelingenWerk (www.vluchtelingenwerk.nl).
* Aan welke hulpgoederen is behoefte?
Op dit moment is er geen behoefte aan hulpgoederen. Mocht er wel ergens behoefte aan zijn, dan doet de gemeente een oproep via de website of Facebook.

Overige vragen

* Gaat de gemeente Noordwijkerhout ook hulp bieden aan Statushouders?
Ja, de gemeente Noordwijkerhout biedt ook hulp aan statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning).
>> Meer over de hulp aan statushouders