Gemeente Hardenberg zet in op Mantelkracht


17 december 2015

De komende jaren wil de gemeente Hardenberg mantelzorgers meer ondersteunen bij hun taken. In het uitvoeringsplan mantelzorgondersteuning 'Mantelkracht' heeft het college vastgelegd hoe dat gaat gebeuren. Mantelzorgers kunnen rekenen op waardering en ondersteuning vanuit de gemeente.

De gemeente heeft sinds 2015 nieuwe taken op het gebied van ondersteuning en zorg. Hierbij wil de gemeente meer gebruik maken van de kracht van de samenleving. Mantelzorgers zijn hierin belangrijker dan ooit. Zij brengen het motto 'samen doen' in de praktijk.

"We gaan uit van een samenleving waarin mensen in eerste instantie voor zichzelf en voor elkaar zorgen", legt wethouder Rene de Vent uit. "Mantelzorg is een van de fundamenten onder deze zorgzame samenleving. Als gemeente willen we mantelzorgers meer ondersteunen bij hun zorgtaken. We willen
geen zorgtaken van ze overnemen, maar we willen ze ondersteunen om hun taken zo goed mogelijk te doen. Ook willen we helpen bij de combinatie van mantelzorg met werk en het priveleven. Op die manier zetten we de mantelzorger in zijn kracht."

Ambities
Met het uitvoeringsplan wil de gemeente werken aan vijf ambities; de mantelzorgers goed in beeld krijgen, het tegengaan van overbelasting van mantelzorgers, zorgen dat mantelzorgers kunnen blijven meedoen in de samenleving, het versterken van de informele zorg en speciale aandacht geven aan
jonge mantelzorgers.

Om mantelzorgers te bereiken wordt komend jaar een publiekscampagne opgezet. Om overbelasting tegen te gaan biedt de gemeente de mogelijkheid voor mantelzorgers om gebruik te maken van respijtzorg: dit betekent dat de mantelzorger zijn zorgtaken aan een ander kan overdragen om zo zelf even
vrij af te krijgen.

Waardering
In overleg met de Adviesraad Wmo is gekeken naar de vormen om mantelzorgers te waarderen. De waardering voor mantelzorgers wordt op verschillende manieren getoond: naast een themabijeenkomst en een uitnodiging voor het Wintercircus wil de gemeente ook deelnemen aan het THKX Mantelzorgplatform.
Voor jonge mantelzorgers wordt in overleg met de doelgroep gezocht naar een passende vorm van waardering.

Het uitvoeringsplan Mantelkracht is opgesteld in overleg met de Samen Doen teams, de Adviesraad Wmo en belangenvereniging Mezzo.