Octrooi resolutie aangenomen door Europese Parlement


[IMG]

Octrooi resolutie aangenomen door Europese Parlement

Vandaag, 17 december, heeft het Europese Parlement een resolutie aangenomen waarin ze de Europese Commissie oproept om het octrooieren van klassiek veredelde gewassen onmogelijk te maken.
Het Parlement wijst in haar resolutie op het belang van vrije toegang tot plantmateriaal voor de ontwikkeling van nieuwe rassen, het behoud van biodiversiteit en de mondiale voedselzekerheid. Ook spreekt ze haar zorgen uit over de recente uitspraak van het Europees Octrooi Bureau (EOB) in de
zogenaamde brocolli/tomatenzaak. Dit heeft recent al geleid tot een toename van het aantal octrooien op natuurlijke eigenschappen.

De leden van het Parlement verzoeken de Commissie om met een duidelijke interpretatie en afbakening van de Europese Biotech Richtlijn(98/44/EG) te komen. Dit moet er voor zorgen dat het verbod in het Europees Octrooiverdrag (de andere Europese octrooiwet) op het octrooieren van planten- en
dierenrassen en op klassieke veredeling niet langer ondermijnd wordt door verkeerde interpretaties van het EOB.

Bionext is blij dat de reslutie is aangenomen "Met deze resolutie geeft het Parlement een duidelijk politiek signaal af dat de Europese Commissie snel in actie moet komen" aldus Maaike Raaijmakers van Bionext.

De volledige tekst van de resolutie: klik hier
Het persbericht van No Patents on Seeds: klik hier