Persuitnodiging: Opening traverse Alkmaar

Datum publicatie: 14-12-2015 10:00

De traverse op het vernieuwde station Alkmaar wordt donderdag 17 december om 15.00 uur in gebruik genomen. Reizigers worden feestelijk ontvangen. Samen met het overzichtelijke, grotendeels heringerichte voorplein en de nieuwe fietsenstallingen wordt het reizen gemakkelijker en aangenamer. De pers is van harte welkom om de opening bij te wonen.

[IMG]

Fototentoonstelling Alkmaar 150 jaar op het spoor

Station Alkmaar bestaat in december precies 150 jaar, net als de spoorlijn Alkmaar - Den Helder. De oplevering van het vernieuwde station valt dus mooi samen met het lustrum. Om dit te vieren hebben de partijen samen met de Historische Vereniging Alkmaar een fototentoonstelling ingericht. Vanaf 17 december is de tentoonstelling te bezichtigen in de kiosk onder de traverse. Daarnaast worden tijdens de opening ook rondleidingen gegeven.

Uitgebalanceerd ontwerp

Een brede, lichte traverse verbindt vanaf 17 december het centrum en de wijk Bergerhof. Hij geeft toegang tot de verschillende onderdelen van het station, waaronder de fietsenstalling. De beide herkenbare entrees sluiten aan op het karakter van de omgeving en geven daarmee de reiziger een gevoel van orientatie. De architect, VenhoevenCS architecture+urbanism, heeft voor de afwerking onder andere gekozen voor hout en glas waardoor de traverse een intieme sfeer krijgt met veel licht. Een uitgebalanceerd ontwerp met behoud van de monumentale perronkap. De traverse is in twee jaar gebouwd door aannemer Strukton. Het totale vernieuwde stationsgebied wordt in het voorjaar van 2016 opgeleverd.

Programma

15.00 uur Ontvangst met een winterse lekkernij

15.30 uur Openingshandeling door Jan Nagengast, wethouder gemeente Alkmaar, Cees de Vries, regiodirecteur ProRail en Heike Luiten, regiodirecteur NS.

Locatie: Station Alkmaar, voorplein aan de centrumzijde