Universiteitshistoricus Knegtmans geeft afscheidscollege

17dec2015

15.00 - 17.00

Universiteitshistoricus Knegtmans geeft afscheidscollege

17dec2015 15.00 - 17.00

Lezing

Ruim veertig jaar na zijn eerste aanstelling aan de Universiteit van Amsterdam gaat universiteitshistoricus dr. Peje Knegtmans met pensioen. Ter gelegenheid van zijn pensionering geeft hij het afscheidscollege `Over rendementen en de functies van de universiteit sedert 1877'.

In dit college onderzoekt Knegtmans op grond van rendementscijfers uit het verleden wat de functies van de universiteit waren in termen van de taken die universiteiten volgens de wet hadden. Vanuit dit verleden zal hij enkele lijnen trekken naar het heden. Hij gaat daarbij na of de universiteit nu voldoet aan de in de wet genoemde taken zoals persoonlijke vorming en de bevordering van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef van studenten.

Dr. Peter Jan (Peje) Knegtmans was als historicus verbonden aan de afdeling Geschiedenis, archeologie en regiostudies van de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de universiteitsgeschiedenis, in het bijzonder die van de Universiteit van Amsterdam en haar voorloper, het Athenaeum Illustre. Zijn onderzoek bestrijkt de geschiedenis van de universiteit als instelling, haar rol en die van haar studenten en medewerkers in de stad, de geschiedenis van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, het studentenleven en de relatie tussen universiteit en samenleving. Hij publiceerde voorts over de geschiedenis van het socialisme in Nederland, de Tweede Wereldoorlog, het ontstaan van de universiteit in Maastricht, en de geschiedenis van Amsterdam.

Knegtmans is auteur van onder meer de boeken: Amsterdam. Een geschiedenis (Amsterdam 2011), Professoren van de stad. Het Athenaeum Illustre en de Universiteit van Amsterdam, 1632-1960 (Amsterdam 2007) en Een kwetsbaar centrum van de geest. De Universiteit van Amsterdam tussen 1935 en 1950 (Amsterdam 1998).

Locatie - zaal 1.05

* P.C. Hoofthuis

Spuistraat 134 | 1012 VB Amsterdam +31 (0)20 525 4410

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting