Wetterskip Fryslan maakt zeegemaal Miedema visvriendelijk

Wetterskip Fryslan heeft de renovatiewerkzaamheden bij het zeegemaal H.G. Miedema in Zwarte Haan afgerond. Door de renovatie verwacht het Friese waterschap dat het gemaal weer 20 jaar vooruit kan. Het gemaal maakt deel uit van een van de twee belangrijkste vismigratieroutes van het binnenland van Fryslan naar de Waddenzee, de Noordzee en verder. Met de vernieuwing is de laatste barriere opgeheven en is er, in samenwerking met en medefinanciering door Rijkswaterstaat en het Waddenfonds, een vispassage aangelegd. Nu kunnen de glasaal en de driedoornige stekelbaars ook hier - naast het Miedemagemaal - Fryslan binnen komen.

De pompen van het gemaal zijn zo aangepast dat volwassen paling vanuit Fryslan naar de Waddenzee kan zwemmen. De bestaande pompen zijn voorzien van een innovatieve waaier, die de vissen vrij laat passeren. `Wetterskip Fryslan is het eerste waterschap dat deze innovatie toepast', aldus Marian Jager, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslan. Voor een gezonde palingstand is deze visuittrek in de herfst van groot belang.

Goed ecosysteem

Marian Jager: `Belangrijk onderdeel van een duurzaam herstel van de Waddenzee als goed functionerend ecosysteem is een gezonde en gevarieerde visstand. Diverse in de Waddenzee voorkomende vissoorten zijn in hun voortbestaan afhankelijk van migratie tussen zoete en zoute wateren'. Migratiemogelijkheden tussen de Waddenzee en de zoete wateren in het achterland zijn echter beperkt vanwege de aanwezigheid van vele gemalen, sluizen en stuwen in de overgangszone tussen Wad en land en de achterliggende watergangen. De barriere die deze kunstwerken vormen voor vissen die afhankelijk zijn van migratie tussen zoet en zout, zorgt voor een negatieve beinvloeding van de visstand en diversiteit aan vissoorten in de Waddenzee.

Na afronding van het project zijn nagenoeg alle bestaande zoet-zoutverbindingen van Helsdeur tot Dollard migreerbaar voor vissen tot en met de haarvaten van de achterliggende watersystemen van de waterschappen. Met dit project wordt een grote stap voorwaarts gezet naar het herstel van de vismigratie tussen het Wad en de zoete binnenwateren.

Ruim baan voor vissen

De aanleg van de vispassage en andere visvriendelijke maatregelen zijn onderdeel van het programma `Ruim baan voor vissen', een samenwerkingsverband van de vier noordelijke waterschappen.