Onderzoek naar rellen Geldermalsen

Radio en TV | do 17 dec 2015

Redactie Mirjam Keunen

Verslag Daan van Alkemade

Er komt een grootschalig onderzoek naar de relschoppers buiten de raadszaal van Geldermalsen gisteravond, meldt het Openbaar Ministerie. Inwoners van het dorp in Gelderland waren het oneens met de plannen van de gemeente om 1.500 asielzoekers op te vangen. Tijdens de vergadering gooiden betogers met vuurwerk en stenen.

Tachtig tot negentig procent van de relschoppers komt uit het dorp zelf. De veertien mensen die zijn opgepakt, komen allen uit het Geldermalsen, zo werd bekendgemaakt op de persconferentie.

Het rumoer van de rellen buiten drong door tot de raadszaal. Toen relschoppers te dichtbij kwamen werd de raadszaal ontruimd:

Autoriteiten gingen er niet vanuit dat er rellen zouden ontstaan. Wel waren er extra beveiligingsmaatregelen ingezet. Inwoners van Geldermalsen moesten zich bijvoorbeeld legitimeren en de ME stond paraat.

Tijdens de persconferentie geeft de woordvoerder van de politie aan dat ze een kleine demonstratie hebben begeleid. Volgens de woordvoerder sloeg de sfeer later om. `Groepsgewijs gingen de relschoppers richting de hekken van het gemeentehuis.' Maar waren de rellen bij het dorp te verwachten? En heeft de gemeente steken laten vallen?

Radio EenVandaag: de grenzen van de EU

Wat moet er gebeuren om de vluchtelingenproblematiek het hoofd te beiden? Dat is de vraag waarover de Europese Unie nog niet uit is.

De buitengrenzen van de EU en het sluiten daarvan is het thema vandaag rond de EU-top die vandaag begint. En voorafgaand is op dit moment een mini-top bezig van 8 landen, waaronder Nederland en Turkije, waar uitgebreid over deze grenzen en wel of niet sluiten ervan wordt gesproken.

In Radio EenVandaag een gesprek met Katie Piri, Europees Parlementslid van de PvdA en in de studio is politiek commentator Kees Boonman. Daarnaast een reportage van verslaggever Laura Kors vanuit het Duitse Passau; dat is een grensovergang tussen Duitsland en Oostenrijk.