Veiligheidsregio test crisisorganisatie

Op dit moment, donderdag 17 december 2015, houdt Veiligheidsregio Fryslan een systeemtest. Dit is een onverwachte test voor mensen die zitting nemen in crisisteams. Het gaat hierbij om partijen als de politie, brandweer, geneeskundige hulpdiensten en gemeenten. De systeemtest moet duidelijk maken of de crisisorganisatie in Fryslan op orde is. Tijdens de systeemtest wordt minimaal naar een zogenaamde GRIP 3 situatie opgeschaald. De test vindt plaats in Drachten. Het fictieve incident dat centraal staat is en kettingbotsing op de A7 waarbij meerdere voertuigen betrokken zijn.

Waarom een systeemtest?

Het jaarlijks houden van een systeemtest is een wettelijke verplichting voor alle veiligheidsregio's. Doel is om de crisisorganisatie te toetsen en te verbeteren. Hierbij wordt gelet op organisatie, alarmering, opschaling en informatiemanagement. De inspectie van Veiligheid en Justitie (VenJ) kijkt tijdens de test mee. Zij controleren of de aanpak van de systeemtest en de toetsing voldoen aan de criteria die in de wet staan (de Wet veiligheidsregio's).

Hoe wordt het fictieve incident nagebootst?

Tijdens de systeemtest wordt de buitenwereld grotendeels binnen nagespeeld. Vanuit een `responscel' doet de oefenstaf zich bijvoorbeeld voor als de pers of hulpverleners in het veld en op straat. Een aantal hulpverleners werkt vanuit het Commando Plaats Incident (CoPI) op een alternatieve en afgebakende locatie in Drachten. Dit doen zij in een zogenaamde CoPI-bak, ofwel een vergadercontainer. De crisisfunctionarissen in het CoPI bestrijden de crisis virtueel met behulp van simulatiesoftware.

En wat moeten crisisfunctionarissen doen?

De cooerdinerende crisisfunctionarissen van het zogenaamde CoPI gaan naar de fictieve incidentlocatie in Drachten. Er worden geen hulpverleningsvoertuigen ingezet. De leden van de crisisteams en actiecentra moeten ook opkomen alsof het een echte ramp of crisis betreft. Tijdens de systeemtest wordt van het verwacht dat ze hetgeen doen, wat ze bij een reeel incident ook doen.

Meer informatie?

Via een liveblog houdt de veiligheidsregio bij wat er zoal komt kijken bij de systeemtest. Wilt u meer weten over de verschillende crisisteams die in actie komen bij een ramp of crisis? Bekijk dan het GRIP-boekje van Veiligheidsregio Fryslan.