Minister Kamp houdt vast aan Energieakkoord

Minister Kamp houdt vast aan Energieakkoord

17 december 2015

Minister Henk Kamp (VVD, EZ) houdt vooralsnog vast aan de doelen uit het Energieakkoord, zo bleek tijdens het VAO Energie van woensdag 16 december.

Bij het VAO Energie van woensdag 16 december passeerden een aantal zaken de revue die de Kamer graag anders zou willen in het Energieakkoord. Bijvoorbeeld rond de bij- en meestook van biomassa in kolencentrales. Kamp wil hiervoor de komende jaren miljarden vrijmaken, omdat deze centrales dan substantieel minder aan CO[2] (of broeikasgassen) uitstoten. Biomassa is daarom nodig om de afgesproken doelstelling voor duurzame energie te halen, aldus de minister. Maar inmiddels wil een meerderheid van de Kamer juist alle kolencentrales sluiten. Kamerlid Jan Vos (PvdA) haalde in dit verband ook een gerechtelijke uitspraak van afgelopen zomer aan (het zogenoemde Urgenda-vonnis) dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Maar minister Kamp blijft bij zijn eerder uitgesproken standpunt: "Ik ga het energieakkoord uitvoeren." Hij ziet vooralsnog geen aanleiding om de doelen uit het akkoord bij te stellen.

De Drentse Monden en Oostermoer

Ook rond het Windpark De Drentse Monden en Oostermoer kruiste de Kamer de degens met de minister. De plannen voor dit park stuiten op stevige weerstand onder de bevolking. Eric Smaling (SP) was van mening dat de minister niet of nauwelijks in gaat op de bezwaren van de bewoners in het gebied. De minister gaf toe dat er in communicatieve zin dingen anders hadden gekund, maar bleef bij zijn standpunt dat de procedure tot besluitvorming zorgvuldig is en op een verantwoorde wijze verloopt.

Energiebesparing blijft achter

Tot slot baart het achterblijven van de uitvoering van energiebesparing bij bedrijven zorgen bij een aantal Kamerleden. Al in de Wet Milieubeheer van 1993 is bepaald dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten treffen als die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. In de praktijk wordt daarop onvoldoende gehandhaafd. Doordat het VAO vroegtijdig werd beeindigd, kwam het debat hierover echter niet tot een conclusie.

Voortgangsrapportage borgingscommissie Energieakkoord uitgesteld

Energietransitie was afgelopen week ook aan de orde in de Borgingscommissie van het Energieakkoord, waar de voortgang van het Energieakkoord wordt aangestuurd. Voorzitter Ed Nijpels gaf tijdens het overleg aan dat de voortgangsrapportage die zou worden vastgesteld in deze vergadering, wordt uitgesteld totdat duidelijkheid is gekomen over de maatregelen die het Kabinet neemt om een aantal knelpunten op te lossen.