Huisvesting statushouders

PERSBERICHT

Denekamp, 17 december 2015

Huisvesting statushouders

Iedere gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van een aantal statushouders per jaar.

Statushouders zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. Zij gaan deel uitmaken van de Nederlandse maatschappij. Gemeenten moeten hen passende woonruimte aanbieden. Ieder half jaar bepaalt de Rijksoverheid hoeveel statushouders een gemeente moet huisvesten. Grotere gemeenten moeten meer statushouders huisvesten dan kleinere gemeenten. Al vele jaren wonen er dan ook al statushouders in diverse kernen in de gemeente Dinkelland.

In 2015 moest de gemeente Dinkelland 45 statushouders huisvesten. Aan deze verplichting hebben wij grotendeels voldaan door 41 personen te huisvesten. Voor eerste helft van 2016 hebben wij de taakstelling om 31 statushouders te huisvesten. De taakstelling voor de tweede helft van volgend jaar is nu nog niet bekend.

Mogelijke locaties huisvesting

Gezien de aantallen statushouders die wij in 2016 moeten huisvesten, zoeken wij op dit moment naar een aanvulling op de capaciteit van onze woningcorporatie. In samenwerking met Mijande Wonen is het college van B&W dan ook op zoek naar mogelijkheden voor huisvesting in gemeentelijk vastgoed. Eind januari 2016 verwachten wij hier meer duidelijkheid over te hebben. Dan zullen ook de dan betrokken omwonenden verder geïnformeerd worden door middel van een informatieavond.

Einde persbericht

Denekamp, 17 december 2015