Nieuwe uitgave Schotanus-atlas uit 1718

Op donderdag 17 december reikte Sytze van der Veen van uitgeverij Asia Maior een nieuwe editie van de befaamde Schotanus-atlas van Friesland uit aan gedeputeerde van Cultuur Sietske Poepjes.

De Uitbeelding der Heerlijkheit Friesland, zoals de titel van de Schotanus-atlas in de uitgave van 1718 luidt, verscheen in eerste beknopte vorm in 1698. Deze atlas was het resultaat van een karteringsopdracht voor de provincie Friesland. De Staten van Friesland verleenden deze opdracht in 1682 aan de wiskundige en arts dr. Bernardus Schotanus `a Sterringa (1639-1704).

Gedeputeerde Poepjes is verguld met de atlas. "Dit is in atlas mei in bysundere skiednis. Mear as fyftjin jier wie Schotanus dwaande mei it opmjitten fan de tritich gritenijen en it tekenjen fan `e kaarten. Omtrint trijehundert jier letter leit hjir in perfekte replika fan in orizjineel ut 1718. Dit stik Frysk erfgoed is no foar elts te sjen. Wy sykje der in moai plakje foar yn it Provinsjehus. Myn tank giet ut nei utjouwerij Asia Maior, dy ferantwurdlik is foar de utjefte fan de nije Schotanus-atlas."

Op de groepsfoto staat gedeputeerde Poepjes met de mensen van uitgeverij Asia Maior. Direct links van de gedeputeerde staat initiatiefnemer en historicus Sytze van der Veen.