Overstappen van zorgverzekering al vroeg op gang


ROTTERDAM, 20151217 -- Meer mensen zijn op dit moment al gewisseld van zorgverzekering dan vorig jaar rond deze tijd. Vergelijkingswebsite ZorgWijzer.nl zegt dat het aantal overstappers op dit moment 25 procent meer is dan vorig jaar.

Oorzaak
Volgens Koen Kuijper - woordvoerder van ZorgWijzer.nl - zijn dit jaar veel Nederlanders al kort na de bekendmaking van de premies al overgestapt. Veel eerder dan voorgaande jaren. De reden hiervoor is de forse stijging van de zorgpremie bij bijna alle zorgverzekeraars van soms ruim 80 euro op jaarbasis. Ook de onderlinge premieverschillen zijn toegenomen. Volgens Kuijper is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering in 2016 maandelijks 28 euro, ofwel 336 euro per jaar.

“Ondanks de stijging, wordt de grote golf van overstappers in de dagen tussen kerst en Nieuwjaar verwacht”, aldus Kuijper. “Het is al jaren de trend dat Nederlanders tot op het allerlaatste moment wachten met het kiezen van een nieuwe zorgverzekering”.

Ziekenhuiscontracten
Begin december is de stijging volgens ZorgWijzer.nl weer iets ingezakt. Dat heeft volgens de site te maken met de commotie rondom het niet sluiten van contracten tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Consumenten weten nog niet waar ze aan toe zijn en wachten tot het moment waarop de contractonderhandelingen zijn afgerond.

Alleen als het ziekenhuis is gecontracteerd wordt de behandeling namelijk volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Drie van de vier grote verzekeraars hebben echter al toegezegd alle ziekenhuizen te vergoeden in 2016.

Budgetpolis
Sinds de komst van de budgetpolis in 2013 wint deze aan populariteit bij overstappers. Voor 2016 ziet ZorgWijzer.nl echter een daling in de afgesloten polissen van deze goedkope variant. Enerzijds komt dit door negatieve publiciteit die de polis heeft gekregen in de afgelopen maanden en anderzijds is het aanbod budgetpolissen in 2016 in totaliteit afgenomen. 

Nederlanders kunnen nog tot en met 31 december middernacht van zorgverzekering overstappen, waarbij de oude zorgverzekeraar automatisch wordt opgezegd.

Bron: ZorgWijzer.nl