Kamer wil af van milieuzones


18 december 2015 , Federatie

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de milieuzones in Nederlandse steden, zoals in Utrecht. Een motie daartoe van VVD-Kamerlid Barbara Visser kreeg donderdag 17 december steun van onder meer PVV, SP en CDA.

In Nederland hebben sommige steden milieuzones ingesteld. Oudere diesels mogen dan niet langer in het stadscentrum komen. Bijvoorbeeld in Utrecht mogen diesels van voor 1 januari 2001 de plaatselijke milieuzone in, een gebied dat het centrum omvat, inclusief stationsgebied, Jaarbeurs en enkele
aangrenzende wegen. Ook vrachtwagens op diesel die niet voldoen aan Euro IV of hoger mogen de zone in inrijden.

Tegenover de NOS verklaarde Visser tot de motie te zijn gekomen omdat er voor de automobilist een onduidelijke situatie is ontstaan. Die weet niet meer waar hij nu wel en niet mag rijden. "Er worden heel veel boetes uitgedeeld. Mensen snappen het is. Ze weten ook niet waarvoor het is. Je
betaalt in Nederland heel veel belasting als automobilist en vervolgens mag je de stad niet inrijden."

Rotterdam wil vanaf 1 januari de milieuzone uitbreiden. Het gebied waar oudere diesels niet meer mogen komen, wordt uitgebreid. De beperking geldt nu alleen nog voor vrachtverkeer, maar vanaf 1 januari 2016 gaat die ook gelden voor oudere bestel- en personenauto's.

In Utrecht beraadt de gemeente zich over de te nemen stappen; Rotterdam is vooralsnog van plan de uitbreiding van de milieuzone gewoon door te zetten.