Insecten minst favoriet als vleesvervanger


Gepubliceerd op
18 december 2015

Consumenten hebben bij het kiezen uit vijf eiwitbronnen als alternatief voor vlees hele verschillende aankoopmotieven. `Gezondheid' en `Natuurlijkheid' zijn de belangrijkste motieven. Vis, zeewier en peulvruchten scoren hoog op deze motieven. Vis en peulvruchten zijn favoriet, daarna zeewier,
kweekvlees en als laatste insecten.

Vis wordt vaker gekozen door mensen die diervriendelijkheid minder belangrijk vinden. Insecten en kweekvlees zijn het aantrekkelijkst vanwege hun zintuiglijke ervaring, maar deze twee scoren ook het hoogst op afkeer.

De 2461 respondenten ervaren de grootste barrieres bij het kopen van insecten. Insecten zijn onbekend, en men weet onder andere niet hoe ze te bereiden. Bij andere alternatieve bronnen, met name vis, hebben consumenten daar minder last van. Als de ze moeten kiezen voor een van de vijf
alternatieven in de vorm van een `burger, verandert de ranglijst. Kweekvlees is dan de favoriete eiwitbron, op enige afstand gevolgd door zeewier en peulvruchten. Insecten blijven de laatste keus, ook voor een burger.

Consumenten maken een afgewogen beslissing tussen nieuw en vertrouwd, en tussen dierlijke en plantaardige producten. Naast de rationele argumenten staat een ambivalente houding die gevoed wordt door emoties, ervaren barrieres en de vorm waarin het product gegeten gaat worden. Die ambivalentie
speelt een prominentere rol bij onbekendere producten.

De vijf onderzochte eiwitbronnen worden door de consument als volgt gezien:
Vis: gezond & lekker
Zeewier en peulvruchten: veilig, gezond en milieuvriendelijk
Insecten: vernieuwend
Kweekvlees: nieuw en diervriendelijk

Eiwit

mailen
Tweet

CY (Yvonne) Fernhout
Contactpersoon CY (Yvonne) Fernhout
Contactformulier + Meer (2)

* dr. MC (Marleen) Onwezen
Contactpersoon dr. MC (Marleen) Onwezen
Contactformulier

* dr. JC (Hans) Dagevos
Contactpersoon dr. JC (Hans) Dagevos
Contactformulier

LEI Wageningen UR

LEI ontwikkelt sociaal-economische kennis op het gebied van voedsel, landbouw en groene ruimte.

* Gebruik van restanten uit land- en bosbouw voor energie draagt bij aan voedselzekerheid Gebruik van restanten uit land- en bosbouw voor energie draagt bij aan voedselzekerheid
* Keus voor niet-genetisch gemodificeerde soja betekent hogere kosten veehouderij Keus voor niet-genetisch gemodificeerde soja betekent hogere kosten veehouderij
* Inkomen gemiddelde glasgroenteteler historisch hoog Inkomen gemiddelde glasgroenteteler historisch hoog

Meer nieuws