Noodopvang vluchtelingen in Boerhaavewijk


* 18 december 2015

Haarlem krijgt er een tweede noodopvanglocatie voor vluchtelingen bij. Het gaat om het voormalige verpleeghuis Boerhaave aan de Louis Pasteurstraat.

Na overleg met zo'n 300 bewoners van De Boerhaavewijk op 2 december heeft de gemeenteraad op 17 december ingestemd met dit noodaanbod aan het COA. Het voormalige verpleeghuis is eigendom van Stichting Sint Jacob en staat voorlopig leeg. Afgesproken is dat de noodopvang geldt voor maximaal een
jaar en dat er geen statushouders in de Boerhaavewijk gelijktijdig met de noodopvang worden gehuisvest. Het voormalige verpleeghuis kan onderdak bieden aan maximaal 450 mensen.

Het pand moet eerst geschikt gemaakt worden voor bewoning. De eerste vluchtelingen komen naar verwachting eind januari 2016 in het pand. Gemeente en COA organiseren een klankbordgroep met bewoners om dagelijkse problemen en zorgen direct op te pakken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de
kennis en ervaring met de noodopvang in de voormalige Koepelgevangenis.

Nabije toekomst

Stichting St. Jacob is eigenaar van het gebouw en de gemeente en St. Jacob gaan de locatie (Poort van Boerhaave) in de nabije toekomst anders ontwikkelen.

Meer informatie over vluchtelingenopvang in Haarlem staat op de pagina Vluchtelingenopvang.