Tijdelijke afsluiting Koningsoordlaan


18 december 2015

Vandaag, 18 december, wordt de Koningsoordlaan tussen de Raadhuisstraat en Elvira afgesloten. Deze afsluiting duurt naar verwachting ongeveer 2 tot 6 maanden.

De gemeente voert de spoedafsluiting mede uit op verzoek van ProRail, om de veiligheid van gebruikers van de weg en spoorweg te waarborgen.

Veiligheid

In de planvorming voor de wijken Hoge Hoek en Koningsoord is afsluiting van de spoorwegovergang in de Raadhuisstraat altijd uitgangspunt geweest. De aansluiting van de Koningsoordlaan op de Raadhuisstraat ligt daardoor dichter bij de spoorwegovergang dan is toegestaan volgens de geldende
regelgeving. Aanpassingen aan overwegen kunnen alleen worden uitgevoerd in periodes waarin het treinverkeer is stilgelegd.

Met het oog op het leefklimaat voor bewoners heeft de gemeente aan ProRail toestemming gevraagd om de Koningsoordlaan toch open te mogen stellen, vooruitlopend op de aanpassing van de spoorwegovergang. ProRail ging daarmee akkoord, onder de voorwaarde dat er een verbod zou worden ingesteld om
vanaf de Raadhuisstraat linksaf de Koningsoordlaan in te rijden voor verkeer dat komt uit het buitengebied. Als links afslaande auto's moeten wachten op recht doorgaand verkeer, bestaat het risico dat er auto's stil komen te staan op de spoorlijn.

Dit verbod werd massaal genegeerd en het bord dat de gemeente had geplaatst, is vier keer gestolen. Op 10 december jl. heeft een trein een noodstop moeten maken omdat er een auto op de spoorbaan stond.

Om de veiligheid te waarborgen, was de gemeente genoodzaakt met spoed maatregelen te nemen. De beste optie die op korte termijn kon worden uitgevoerd, was om het fysiek onmogelijk te maken vanaf de Raadhuisstraat de Koningsoordlaan in te rijden. Dat is vandaag gebeurd.