Landelijke subsidie voor energiemaatregelen sportverenigingen


Sportverenigingen en sportstichtingen die maatregelen nemen om hun energieverbruik te verminderen, kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van 30% van de investering. Als de vereniging een energieadvies heeft of laat maken wordt de subsidie met EUR 500 verhoogd.

Sportverenigingen en sportstichtingen kunnen vanaf 4 januari 2016 een beroep doen op de landelijke subsidieregeling voor energiemaatregelen als LED-verlichting, isolatie, zonnepanelen en zonneboilers, voor zover het investeringsbedrag hoger is dan EUR 3.000. Het landelijk beschikbare
subsidiebudget voor 2016 is EUR6 miljoen en de daarop volgende jaren wordt dit budget opnieuw ingezet. De regeling loopt 5 jaar.

Voorwaarden

* Voor sportverenigingen geldt een lidmaatschap bij een landelijke koepelorganisatie of een bij NOC/NSF aangesloten bond;
* De energierekening van de sportaccommodatie, waar de maatregel wordt gerealiseerd, moet worden afgeschreven van de bankrekening die op naam staat van de aanvrager.
* De kosten van de investering moeten worden afgeschreven van een bankrekening die op naam staat van de aanvrager.
* Per jaar mag er per maatregel eenmaal subsidie worden verleend aan de aanvrager. De aanvrager mag wel voor meerdere maatregelen verschillende aanvragen indienen, tot een maximum van EUR 125.000 per jaar.
* Subsidiabele kosten van minder dan EUR 3.000 komen niet in aanmerking.
* Subsidie kan alleen ontvangen worden voor een maatregel die geplaatst wordt op een locatie waarvan de eigenaar hiervoor toestemming heeft verleend. Is de gemeente eigenaar, neem dan van tevoren contact met de gemeente op.
* Er moet een overeenkomst zijn afgesloten met een bouwer of leverancier voor de aanschaf van een maatregel ten behoeve van energiebesparing of het opwekken van duurzame energie. Deze overeenkomst mag niet voor 1 september 2015 zijn aangegaan. Tevens mag de overeenkomst niet langer dan 9
maanden voor de ontvangst van de subsidieaanvraag zijn afgesloten. Zo mogelijk is de opname van een clausule van belang, ingeval de subsidie niet wordt verstrekt.
* Er wordt slechts subsidie verstrekt voor de aanschaf van nieuwe apparatuur of installaties.

Energieadvies leidt tot extra bonus

Als voor een maatregel, die genoemd staat in dit energieadvies, subsidie wordt aangevraagd, kan de aanvrager in aanmerking komen voor een bonus van EUR 500. De bonus van EUR 500 wordt eenmaal verstrekt per uitgebracht energieadvies.

Om voor de bonus van EUR 500 in aanmerking te komen hoeft het energieadvies niet van recente datum zijn, de dateerdatum geldt vanaf 4 januari 2010. Bij de eerste aanvraag van een van de maatregelen afkomstig uit het advies, kan de bonus van EUR 500 worden aangevraagd.

* Het energieadvies wordt vastgelegd in een adviesrapport. Om voor de bonus in aanmerking te komen moet het adviesrapport in ieder geval de volgende onderwerpen bevatten:
* een beschrijving van de sportaccommodatie;
* een overzicht van de totale energiehuishouding van de bestaande totale sportaccommodatie;
* een energiebalans van de relevante onderdelen van de bestaande totale sportaccommodatie;
* een overzicht van de mogelijkheden en kwantificering tot energiebesparing;
* een overzicht van de noodzakelijke organisatorische en administratieve aanpassingen;
* een raming van de te verwachten investeringskosten en de te verwachten baten.

Een kopie van het energieadvies stuurt u mee met uw subsidieaanvraag.

Aanvragen

De aanvraag verloopt digitaal via het eLoket. Hiervoor heeft u eHerkenning met niveau 1 nodig.
Zonder eHerkenning kunt u geen aanvraag doen, dus regel dit op tijd. Alleen volledige aanvragen worden in behandeling genomen.
Deze informatie over de regeling is te vinden op www.rvo.nl/energiebesparingsportaccommodaties.

Voor het indienen van een aanvraag kunt u samen optrekken met de cooeperatie Energiek Heusden, u kunt met de cooeperatie in contact komen via www.energiekheusden.nl of per email info@energiekheusden.nl