Lelystadse vrijwilligers geven vluchtelingen warm welkom


Geplaatst: 18-12-2015

Ruim 300 inwoners van Lelystad bezochten woensdagavond 16 december 2015 de vrijwilligersavond rondom de vluchtelingenopvang.

Vrijwilligers bij de bijeenkomst in de bibliotheek

Ontmoeting

De bijeenkomst in de bibliotheek was de eerste georganiseerde gelegenheid voor vrijwilligers en vluchtelingen om elkaar te ontmoeten, informatie uit te wisselen en activiteiten af te spreken. Dan gaat het bijvoorbeeld om taalles, samen hardlopen, samen musiceren en pannenkoeken bakken met de
kinderen.

Nederlandse taal leren

Sinds ruim een week worden vluchtelingen opgevangen in de noodopvang in het voormalige OM-gebouw. Aanwezige vluchtelingen waren blij met deze bijeenkomst en gaven aan de Nederlandse taal te willen leren. Een van hen, een schooldirectrice uit Syrie: "Mijn eerste indruk is dat Nederland een open
samenleving is, waar ik graag mijn bijdrage aan wil leveren. Daarom telt voor mij nu eigenlijk maar een ding: zo snel mogelijk voldoende van de Nederlandse taal leren. Dan kan ik wat gaan doen."

Organisatie

De bijeenkomst werd georganiseerd door Burgerinitiatief Lelystad, het interkerkelijk vluchtelingenoverleg en de moskeeen. Stadmakerij Lelystad en de Flevomeer Bibliotheek faciliteerden, Stichting Welzijn, het COA en het Rode Kruis verleenden hun medewerking.

Nieuwe vrijwilligers

Brigit Kingma van het Burgerinitiatief Lelystad over de opkomst: "Lelystad toont zich weer eens van zijn beste kant.'' Nog dagelijks melden zich nieuwe vrijwilligers aan via het speciaal geopende e-mailadres helpen@stadmakerij.nl.