Deze wintereditie zet Secondant de tanden in taaie problemen


Stroperij, high impact crimes en afpersing, Secondant klopte aan bij bestrijders van hardnekkige vormen van criminaliteit voor inspiratie. Wat doe je en wat laat je? Met goede samenwerking kom je een heel eind in het terugdringen van misstanden. Toch komt er altijd een punt waarop je tevreden
moet zijn met wat je hebt bereikt, want: helemaal uitroeien, dat lukt niet.

Criminoloog Andrew Lemieux zet zich in voor wilde dieren

Stropen is vooral het domein van natuurbeschermers. Veel verder dan populaties in kaart brengen, gaat het niet. Natuurorganisaties houden de kaarten strak tegen de borst, in de jacht op de geldpotjes die nodig zijn om overeind te blijven. De Amerikaan Andrew Lemieux is een groot deel van het
jaar voor onderzoek in Afrika en hij traint er politiemensen. "Mijn boodschap is: zo kijkt een criminoloog er tegenaan."

In een minuut kondigt Lemieux aan wat hij in Secondant vertelt.

Object: application/x-shockwave-flash


Hoe verlagen we de impact?

Rotterdam pakt de plegers van high impact crimes persoonsgericht aan. Wie wat van zijn leven wil maken, krijgt ondersteuning vanuit het Veiligheidshuis. Wie volhardt in de criminaliteit, wordt geconfronteerd met very irritating policing. In 'Rotterdam zit daders op de huid' vertelt
stadsmarinier Corine Duitman hoe de stad erin slaagt om de HIC-delicten naar beneden te krijgen.

De groenteboer die zich door een kennis laat intimideren, is duizenden euro's lichter. Betaal niet, adviseert de vertrouwenspersoon Afpersing in het artikel 'Ondernemer, laat je niet afpersen'.

In Nederland staan miljoenen euro's open aan openstaande gemeentelijke vorderingen, dwangsommen, boetes en onterecht uitbetaalde uitkeringen aan criminelen. Lees in 'Brabant pakt geld terug van criminelen' over de mogelijkheden van bestuurlijk afpakken.

Vaak vinden mensen het ingewikkeld om zich te verhouden tot verwarde medeburgers. Hoe begrijpelijk boze reacties op incidenten soms ook kunnen zijn, een helpende hand kan iemand in verwarring een zetje in de goede richting geven. In 'Verwarde personen zijn gebaat bij meer begrip' geeft lector
Community Care Rick Kwekkeboom haar visie.

Secondant rubrieken

* Secondant kijkt graag voorbij de Hollandse dijken. Dit keer in Internationale trends aandacht voor de toenemende Britse haatmisdaad en de positie van migranten sekswerkers in Australie.
* Voor het eerst in de geschiedenis van de Hein Roethofprijs, delen twee projecten de eerste plaats. Meer over het Tilburgse project BuurTent en het Utrechtse Bloedlink in Best practice.
* In Secondant signaleert de achterdeur van de wietindustrie en ontspoorde levens van Marokkaanse kleine criminelen.

Over Secondant

Secondant is een online vakblad over criminaliteitspreventie en maatschappelijke veiligheid. Het biedt praktijkgerichte informatie, onderzoeken en trends.

Abonnement

Een abonnement op Secondant is gratis. Abonnees ontvangen vier keer per jaar een digitaal bericht over het verschijnen van de nieuwe editie van het magazine. Aanmelden kan op ccv-secondant.nl/abonnement/.

Links

* Ga naar het winternummer van Secondant