Lelystad wil vaart maken met verbeteren scheiden afvalstromen


Geplaatst: 18-12-2015

Op vrijdag 18 december 2015 is op het parkeerterrein bij de Jumbo in de Voorstraat, bij de Jumbo in de Jol en bij de Albert Heijn in het Lelycentre een VIP-tent ingericht. Iedereen die zijn of haar glas naar de glasbak kwam brengen, werd door het Glasteam als VIP ontvangen en kreeg een
'glastas' cadeau.

Wethouder Van Wageningen gooit een fles in de glascontainer

Schoonspoelen niet nodig

De belangrijkste boodschap was: 'Een beetje restjes aan het glas is geen bezwaar, doe de deksel of dop erop en breng het naar de glasbak'. Je hoeft het glas dus niet eerst schoon te spoelen. Zo wordt glas scheiden nog makkelijker.



Te veel restafval

Elke dag gooien we per persoon ruim een halve kilo restafval weg, dat wil zeggen afval dat niet gescheiden wordt. Voor Lelystad is dit zo'n 240 kg per persoon per jaar. In die 240 kg zit nog zo'n 10 kg glas. Ook wethouder Elly van Wageningen bracht haar glas, een goed initiatief, vindt zij, om
aandacht te besteden aan glasinzameling: "Het verwerken van restafval kost geld, dus kunnen we kosten besparen door goed te scheiden. Maar belangrijker, we kunnen er ook weer grondstoffen van maken".

100% herbruikbaar

Glas is voor 100% herbruikbaar en kan, mits goed gescheiden, als nieuwe grondstof worden gebruikt voor het maken van nieuwe materialen en producten. Dit is beter voor het milieu en beter voor de portemonnee!

Glascontainers

U vindt de glascontainers bij supermarkten, het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg of bij de kringloopwinkel Het GOED. Meer informatie over het scheiden van glas is te vinden op www.glasscheiden.nl.