Wederrechtelijkheid in financiele strafrecht

18dec2015

16.00

Wederrechtelijkheid in financiele strafrecht

Rechtsgeleerdheid

18dec2015 16.00

Oratie

In de oratie van Rijnhard Haentjes staan de complexe problemen centraal die spelen bij de beantwoording van de vraag wat tegenwoordig moet worden verstaan onder wederrechtelijkheid in het financiele strafrecht van de Europese Unie.

De wederrechtelijkheid is een basisbegrip in de strafrechtelijke dogmatiek. Het kan als vertaling dienen van de civielrechtelijke onrechtmatige daad, maar is beperkter in omvang. Haentjes gaat in op de inhoud van het begrip delicten en betrekt daarbij de vraag of de burger ook opzet moet hebben op het overtreden van de wet. Hij bepleit de herintroductie van het `boos opzet' in het financieel strafrecht, een vakgebied waarvan hij de omschrijving ruim uitlegt. Haentjes pleit tevens voor de introductie van zogeheten culpose delicten in de Wet op de economische delicten. Na bespreking van de Verordening en richtlijn uit 2014 met betrekking tot marktmisbruik komt hij tot de conclusie dat het EU-strafrecht niet te onderschatten problemen oplevert voor de beantwoording van de vraag wat binnen de EU nu wederrechtelijkheid betekent op financieel rechtelijk terrein.

Dhr. prof. dr. R.C.P.Haentjens, bijzonder hoogleraar Financieel strafrecht: Wederrechtelijkheid in het financieel strafrecht.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting