Eerste van elf vispasseerbare stuwen in traject Tjonger-Linde opgeleverd

Aan de Madeweg, tussen Oldeberkoop en Noordwolde, is op donderdag 17 december in de Linde de eerste vispasseerbare stuw opgeleverd door Wetterskip Fryslan. De stuw aan de Madeweg is een van de elf stuwen in het Linde-Tjonger traject die vispasseerbaar worden gemaakt. De voormalige kantelstuw bij de Madeweg was niet vispasseerbaar.

Waterschappen gebruiken stuwen om in peilgebieden water op het juiste peil te houden. Helaas zijn stuwen bijzonder lastige obstakels voor vissen. Wetterskip Fryslan heeft een overzicht gemaakt van deze migratieknelpunten in Linde en Tjonger. Deze knelpunten worden de komende twee jaar opgelost. Het eerste bestek voor het opheffen van vier migratieknelpunten is nu in uitvoering. Hierdoor wordt het zwemgebied van de vissen enorm vergroot en kunnen ze elders gaan paaien. Het gaat hier om de stroming minnende soorten als winde, bermpje, bittervoorn, driedoornige stekelbaars, kleine (en grote) modderkruiper, riviergrondel en aal, welke straks in de hele beek gaan voorkomen.

Vistreden

Tijdens de aanleg van de passsage aan de Madeweg, heeft Wetterskip Fryslan een tijdelijk omloopkanaal laten graven, om het overtollige water van het bovenstroomse gedeelte van de Linde af te kunnen voeren. De stuw is verwijderd en vervangen door achttien bekkens, waardoor een zogenoemde vistrap ontstaat. Ieder bekken overbrugt een peilverschil van ongeveer 8 cm. Door de stroming die ontstaat in de vispassage kunnen de vissen stroomopwaarts zwemmen. Witteveen & Bos heeft het plan gemaakt om hier een bekkentrappassage aan te leggen.

Meerdere stuwen

Wetterskip Fryslan pakt in het Linde-Tjonger traject ook nog knelpunten bij de stuwen Boschoeve, IIkenverlaat in de Linde en sluis 2 in de Tjonger aan. Voor stuw Boschhoeve wordt een vergelijkbare oplossing gekozen. Bij de andere 2 passages wordt voor een vissluis oplossing gekozen. In april 2016 worden de passages opgeleverd. De zeven stuwen worden in 2016-2017 vispasseerbaar gemaakt.