Attractie op veerplein kan rekenen op 50.000 bezoekers

Attractie op veerplein kan rekenen op 50.000 bezoekers

De natuurattractie Wad & Zoo bij de veerboot naar Borkum in de Eemshaven kan jaarlijks rekenen op 50.000 bezoekers die naar verwachting 925.000 besteden. Dat heeft Marklinq van de Hanzehogeschool Groningen berekend. Wad & Zoo bestaat uit een aquariumattractie, een restaurant en een uitkijktoren en vertelt het verhaal van het leven in de Eems, van bron tot Wad en Noordzee. De attractie is op het veerplein gepland en de verwachting is dat veel wachtende passagiers (die zich vaak al vroeg melden) de attractie zullen bezoeken. De totale kosten worden op 4,5 miljoen euro geraamd.

Vanuit de groep wachtende passagiers worden jaarlijks 15.000 bezoekers verwacht. Vanuit de regio rekenen de onderzoekers op circa 36.000 bezoekers, totaal dus ruim 50.000. De totale verwachte bestedingen inclusief de horeca zouden circa EUR925.000 kunnen bedragen. Hierbij is geen rekening gehouden met mogelijke positieve effecten van samenwerking met andere attracties, of de mogelijke spoorlijn naar de Eemshaven.

Wie bezoeken Borkum?

Borkum wordt hoofdzakelijk (86%) door Duitse toeristen bezocht. De meeste Duitsers gaan als (echt-)paar op reis naar Borkum (36%) of met kinderen (28%), terwijl de Nederlanders (13% van alle bezoekers) liever met een groep (31%) op reis gaan naar Borkum of als echtpaar (22%). Bijna de helft van de toeristen blijft langer dan een week, 27% blijft vier dagen tot een week. Van de Nederlanders bezoekt 72% Borkum voor het eerst, voor een kwart van de Duitsers was het een eerste bezoek. De meeste toeristen (89%) reizen naar Borkum met de auto. Voor 66% duurde de reis naar de veerboot langer dan twee uur. Zo'n zestig procent is gemiddeld een half uur tot een uur voor vertrek van de boot aanwezig.

Hoeveel willen ze besteden?

De attractie Wad & Zoo wordt door 25% van de respondenten heel interessant bevonden en door 53% interessant. De helft zou vijf tot tien euro entreeprijs willen betalen. Gemiddeld is men bereid 5,76 euro te betalen. Hoewel de meerderheid (69%) de uitkijktoren interessant vindt, zijn 38% van de Nederlanders en 22% van de Duitsers niet bereid te betalen voor de toegang tot de uitkijktoren. Opvallend hier is dat geen enkele Nederlander en maar 2% Duitsers bereid is meer dan EUR5 te betalen voor de toegang tot de uitkijktoren. Gemiddeld zijn de respondenten bereid EUR2,07 te betalen. Van het horecaconcept vinden de respondenten het vooral interessant om voor de boottocht wat te drinken. Het totaalconcept wordt met een rapportcijfer 6,5 beoordeeld. De onderzoekers hebben berekend dat de bezoekers gemiddeld tussen de EUR 9,40 en EUR 10,00 gaan besteden. Daarvan is 56% voor de entree 25% voor de horeca en 12% aan merchandise.

Stoppen mensen wel voor de attractie?

Alhoewel de attractie op een strategische plek is voorzien (de veerhaven naar Borkum) is dit volgens deskundigen ook een valkuil. Deze mensen zijn met een andere intentie dan een bezoek aan Wad & Zoo in de Eemshaven en willen zo snel mogelijk naar Borkum. De Eemshaven is (evenals Harlingen en Den Helder) een passantenhaven, geen eindbestemming. Wad & Zoo zou in elk geval de mogelijkheid van een combikaart met het vervoersbewijs van AG EMS moeten onderzoeken, dit kan drempelverlagend werken. Link: http://marklinq.hanze.nl/wp-content/uploads/2015/12/Marklinq-WadZoo.pdf