Agendia ontvangt EUR 6,2 miljoen met partners voor onderzoek therapie op maat darmkanker

Agendia ontvangt met partners EUR 6,2 miljoen van de Europese Commissie voor studie naar patiënt-specifieke aanpak van dikke-darm-kanker

Wetenschappelijk directeur Prof. dr. René Bernards verwacht zelfde nut Agendia-technologie voor patiënten als is gebleken bij borstkanker

AMSTERDAM, 18 december 2015 – Agendia, maker van moleculair diagnostische tests als de MammaPrint borstkankertest, ontvangt in het kader van het Europese innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Commissie samen met een aantal Europese partners EUR 6,2 miljoen voor een studie naar op de patiëntgerichte therapieën tegen dikke-darm-kanker (colorectaal carcinoom).

Agendia gaat met een aantal partijen in de zogeheten MoTriColor studie therapieën testen die aansluiten op het genetisch subtype van de tumor van individuele patiënten. Dit om te kijken of die benadering meer effect heeft dan de gangbare aanpak, die niet kijkt naar de specifieke gen-kenmerken van de kanker. De technologie van Agendia wordt daarbij gebruikt voor het bepalen van die kenmerken. Het betreft een vier jaar durende klinische fase II trial met patiënten in een vergevorderd stadium.

Prof. Dr. Rene Bernards, wetenschappelijk directeur van Agenda zegt:

“Onze technologie heeft zich in een dergelijke benaderingswijze al bewezen bij de aanpak van borstkanker. Met de de MoTriColor studie verwachten we dat patiënten met dikke-darm-kanker van eenzelfde behandelingsstrategie zullen kunnen profiteren”. Agendia gaat in het onderzoeks-consortium samenwerken met tien kenniscentra in Nederland, België, Spanje en Italië. Daarnaast zullen naar verwachting twee farmaceuten het onderzoek gaan ondersteunen. De naam MoTriColor staat voor “Molecularly guided Trials with specific treatment strategies in patients with advanced newly molecular defined subtypes of Colorectal cancer,”.

Net als bij borstkanker, wordt dikke-darm-kanker in toenemende mate gezien als een groep van verschillende kankersoorten met afzonderlijke moleculaire eigenschappen. Het onderzoek is vooral gericht op patiënten met een slechte prognose. Bij ruwweg 40% van deze patiënten, waaronder 40.000 in Europa, komen de moleculaire eigenschappen overeen met de gerichte therapeutische aanpak waar het MoTriColor onderzoek zich op richt.