Minder geluidsoverlast voor omwonenden langs de A13 bij Delft

Minder geluidsoverlast voor omwonenden langs de A13 bij Delft

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 december 2015- Laatste update: 18 december 2015 11:06 uur

In 2000 heeft Rijkswaterstaat een geluiddsscherm geplaatst langs de A13, langs het Pauwmolenviaduct in Delft. Met ruimte tussen de weg en het scherm omdat het plan was de A13 op termijn te verbreden in verband met de verwachtte toename van het verkeer. Inmiddels is de A4 Delft-Schiedam een feit en is een verbreding van de A13 niet meer noodzakelijk.

foto 1

Geluidslek

In het kader van de IODS (Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam) was er een bestuurlijke afspraak gemaakt dat het gat dicht zou zijn voordat de A4 Delft Schiedam opengesteld wordt voor het verkeer. In de nacht van 5 op 6 december is door Rijkswaterstaat met een stalen constructie `het gat' gedicht. Een spannende en complexe operatie. Twee grote kranen aan weerzijde van de Pijnackersevaart waren nodig om de stalen constructie, met grote precisie, op zijn plek te hijsen.

Openstelling N473 Delfgauwseweg

Het dichten van het geluidslek was een integrale herinrichting van de N473, de Delfgauwseweg, die op 15 december officieel geopend is door alle betrokken partijen. Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Hollansd, districtshoofd Raymund Valkhof van Rijkswaterstaat, Marcel Houtzager, hoogheemraad van Hoogheemraadschap van Delfland en wethouder Stephan Brandligt van de gemeente Delft memoreerde allen de nauwe en zeer goede samenwerking van deze overheden.

'We hebben geprobeerd de overlast zoveel mogelijk te beperken voor de omwonenden. Door `werk met werk' te maken samen met Rijkswaterstaat, het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Delft hebben we in kortere tijd de werkzaamheden kunnen afronden. En met een beter resultaat.' aldus gedeputeerde Floor Vermeulen. Aanwezige omwonenden beaamde dat de hinder tijdens de werkzaamheden beperkt is gebleven en dat de situatie qua geluidshinder ook verbeterd is. Om de nauwe samenwerking tussen de overheden te illustreren, hesen zij elkaars vlaggen omhoog en daarmee was de N473 geopend en het geluidslek officieel gedicht.

Meer informatie

Meer weten over hoe Rijkswaterstaat omgaat met geluidsoverlast langs rijkswegen? Bekijk het dossier over geluid met onder andere een animatie, geluidssimulatie en brochure over geluid.