Crowdfunding voor restauratie Chinese Knikpoppen succesvol

PERSBERICHT Slot Zuylen

17 december 2015

Crowdfunding voor restauratie Chinese Knikpoppen succesvol!

Kasteelmuseum Slot Zuylen startte 12 november 2015 een crowdfunding actie voor de restauratie van twee Chinese knikpoppen. Na een spannende periode haalde Slot Zuylen afgelopen week het benodigde bedrag binnen! De 18e-eeuwse knikpoppen - een beminnelijk tweetal met bewegende hoofden - waren vanwege de slechte conditie niet te zien geweest sinds Slot Zuylen een museum werd in 1952. Daar komt nu verandering in!

De knikpoppen hebben inmiddels - voor het eerst sinds zij op Slot Zuylen hun thuis vonden - het ‘Groote Huys’ verlaten. Een gespecialiseerde glas- en keramiek restaurator zal zich de aankomende maanden bezighouden met het zorgvuldig restaureren van de kwetsbare aardewerk sculpturen. Ze worden schoongemaakt en gestabiliseerd en vervolgens aangevuld en geretoucheerd. Het doel van deze delicate werkzaamheden is tweeledig: voorkomen dat de conditie verder achteruit gaat en ze weer presentabel maken voor het publiek.

Slot Zuylen is een kasteelmuseum aan de Vecht in Oud-Zuilen, dat als bewoond huis is achtergelaten door de familie Van Tuyll van Serooskerken die er tot 1952 woonde. De knikpoppen stonden decennia lang op de schouw in de belangrijkste kamer in het huis: de Gobelinzaal. Oud-bewoners koesteren warme herinneringen aan de poppen. Ruim 60 jaar geleden verhuisden de poppen naar de zolder van het kasteel, onzichtbaar voor het publiek. Na restauratie kunnen bezoekers voor het eerst in de geschiedenis van Slot Zuylen genieten van dit charmante stel.

Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit om vanaf 23 april 2016 een bezoek te brengen aan Slot Zuylen tijdens een themarondleiding over Azië in Slot Zuylen. U wordt hierbij meegenomen langs voorwerpen en verhalen die getuigen van de aanwezigheid van Azië in het leven van de bewoners van het kasteel. Zie hoe Chinees en Japans porselein een voorname plaats kreeg in het Hollandse kasteelinterieur. Hoe Aziatische kleding of juwelen fungeerden als exotische statussymbolen op zeventiende-eeuwse portretten. Bewonder de meubels gemaakt van tropische houtsoorten of ruik de exotische Aziatische gewassen (zoals de pindakaasstruik!) in de tuin. Ontdek ook hoe meer recent Nederlands Indië een bewogen plaats kreeg in het leven van de bewoners.

Door het succesvol afronden van de crowdfunding actie via voordekunst zijn ook de bijdragen door het K.F. Hein Fonds, het dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandt Stichting gewaarborgd. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen met betrekking tot de restauratie en geïnformeerd worden over overige activiteiten van Slot Zuylen? Meldt u dan aan voor onze digitale nieuwsbrief via www.slotzuylen.nl (onderaan homepage) of volg ons op Facebook en Twitter.