Standbeeld paus Adrianus VI onthuld

Standbeeld paus Adrianus VI onthuld 18-12-2015

Burgemeester Van Zanen van Utrecht onthulde donderdagmiddag 17 december het standbeeld van paus Adrianus VI op het Pausdam in Utrecht, pal naast Paushuize. Het beeld is een geschenk van de afdeling Utrecht van het Prins Bernhard Cultuurfonds aan de inwoners van de stad, vanwege het 75-jarig bestaan van dit fonds. Samenwerkingspartner is de Vereniging Oud-Utrecht. Het beeld van de enige Nederlandse paus in de geschiedenis is gemaakt door beeldend kunstenaar Anno Dijkstra, die het samen met de burgemeester onthulde. Bij de onthulling waren ook kardinaal Eijk en mgr. Woorts aanwezig.

Beschrijving

Het kunstwerk heeft als titel `Stellen' gekregen. Dit heeft onder meer te maken met de wiggen waarop het geplaatst is - met wiggen kun je immers iets stellen, in balans zetten. Door deze wiggen "is er ook geen sprake van een beeld dat op een sokkel staat, maar zijn beeld en sokkel een geheel geworden. Door de sokkel boven de aarde te laten zweven, wordt de plaatsing van het beeldhouwwerk nooit definitief," aldus een toelichting op het standbeeld. Dit laatste is al direct actueel: binnen afzienbare tijd zal het beeld verplaatst worden vanwege werkzaamheden op het Pausdam, zo vertelde dhr. W. van Beek, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, tegen de aanwezigen.

Na de onthulling werden de klokken van de Domtoren geluid; als eerste klonk de Adrianusklok. Hierna werd het programma binnen in Paushuize vervolgd voor genodigden. Daarbij werd onder meer de kunstenaar geinterviewd over de totstandkoming van het beeld en gaf Twan Geurts, auteur van een biografie over paus Adrianus VI die in 2016 verschijnt, een toelichting.

Anno Dijkstra werd gekozen uit drie kunstenaars die door het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht - na een selectie van de 69 inzendingen - werden uitgenodigd om een ontwerp te maken. Mgr. Woorts maakte deel uit van de jury die unaniem voor zijn ontwerp koos. Mgr. Woorts: "Het mooiste van het beeld vind ik het hoofd, met name het gezicht. De ogen heeft hij gesloten. Voor mij een biddende persoon, een geestelijke/paus met een rijk innerlijk leven. De `outfit' is die zoals hij te zien is op het bekende portret door Jan van Scorel. Het beeld van paus Adrianus heeft een stok in de hand; deze wil doen denken aan een herdersstaf. Aan zijn rechterhand heeft hij een vissersring."

Meer informatie over (de totstandkoming van) het beeld is te vinden op de websites van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vereniging Oud-Utrecht (onder de knop `activiteiten').