Nieuw leer- en sfeerboek over tropische ziekten: intrigerend kijkje in de keuken van de tropenartsen van het Havenziekenhuis

18 december 2015 Boek Travel Clinic

Een aantal artsen van het Instituut voor Tropische Ziekten van het Havenziekenhuis in Rotterdam schreef een boek over veelvoorkomende ziektebeelden van reizigers die ziek terugkeren van verre bestemmingen. `Na de reis ` is een leerboek en een sfeerboek en werd geschreven naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het Instituut voor Tropische ziekten. Bianka Mennema nam het eerste exemplaar in ontvangst tijdens het jaarlijkse Havensymposium in het WTC in Rotterdam op 27 november. Ruim 700 congresdeelnemers waren getuige van de introductie van het boek waaronder wereldreiziger en `ervaringsdeskundige' Floortje Dessing. Zij schreef het voorwoord van `Na de Reis'.

Het boek is voor huisartsen nog verkrijgbaar voor de congresprijs van 50 euro exclusief verzendkosten. U kunt het bestellen via Marlies Hofland via hofland@travelclinic.com.

Sinds de oprichting van het Instituut voor Tropische Ziekten in 1914 werden ziek geworden zeelui er opgevangen en zo snel mogelijk weer op de been gebracht om hun reis te kunnen vervolgen. De laatste decennia is daar een snel groeiende andere groep bijgekomen: de ziek terugkerende reizigers uit de tropen. Het Havenziekenhuis beschikt van oudsher over de specifieke expertise en kennis die nodig is om deze patienten te behandelen.

`Na de reis' geeft een intrigerend kijkje in de keuken van de tropenartsen, parasitologen en infectiologen van het Havenziekenhuis. Het neemt de lezer mee in de bijzondere wereld van reizigers- en importziekten en de soms bizarre uitingsvormen daarvan. Het boek is bestemd voor zorgprofessionals, maar ook zeer boeiend voor andere geinteresseerden. In het eerste deel van `Na de reis' worden de belangrijkste ziekteverschijnselen toegelicht waarmee reizigers zich bij hun huisarts melden na hun reis, zoals koorts, diarree en huidafwijkingen. Het tweede deel is een naslagwerk voor de meest voorkomende aandoeningen zoals malaria, rabies, dengue en rickettsiose, maar ook minder bekende ziektes als Rift Valley koorts, Brucellose, Zika koorts en tekenencefalitis komen aan bod.

Wereldreiziger Floortje Dessing weet uit eigen ervaring hoe belangrijk goede opvang is als je ziek terugkeert van een reis. "Ik ben vereerd dat ik het voorwoord van dit boek mag schrijven, maar hoop tegelijkertijd dat ik geen van de beschreven ziekten op een toekomstige reis tegen het lijf loop. Ik houd mijn vingers gekruist dat ik weer voor lange tijd gezond mag blijven, maar de wetenschap dat ik in het Havenziekenhuis altijd terecht kan, ook als ik op reis advies nodig heb, is voor mij van onschatbare waarde." Schrijft zij in het voorwoord van het boek.