Verplicht minimumbedrag in onderhoudsfonds van Verenigingen van Eigenaren

Nieuwsbericht | 18-12-2015 | 15:45

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is straks verplicht om jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw. De hoogte van het te reserveren bedrag wordt vastgesteld op basis van een meerjaren onderhoudsplan of 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. De ministerraad heeft op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie ingestemd met de wet die het functioneren van een VvE verbetert.

In het wetsvoorstel is ook expliciet opgenomen dat het als VvE mogelijk is een lening aan te gaan. Verder verbetert de voorgestelde wetswijziging de regels met betrekking tot de hoofdelijke aansprakelijkheid. Zodra een lid van de VvE zijn appartement of woning verkoopt, wordt ook zijn deel van de lening overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het streven is om het wetsvoorstel op 1 januari 2017 in werking te laten treden.