Kettingbotsing en lekkend zoutzuur scenario systeemtest

Donderdag 17 december vond de systeemtest plaats van Veiligheidsregio Fryslan. Dit is een onverwachte test voor mensen die zitting nemen in crisisteams. De systeemtest moet duidelijk maken of de crisisorganisatie in Fryslan op orde is. Hieronder omschrijven we wat hier zoal bij kwam kijken.

Wat voor (fictieve) crisis werd bestreden?

Rond 13:00 uur kreeg de Meldkamer Noord-Nederland melding van een kettingbotsing op de A7 (tussen Heerenveen en Drachten). Meerdere voertuigen waren hierbij betrokken, waaronder een tankwagen. De tankwagen vervoerde zoutzuur. Door de botsing beschadigde de tankwagen en ontstond er een lek. Hierdoor ontwikkelde zich een zoutzuurdamp. Omstanders kregen last van geirriteerde luchtwegen en benauwdheid. De hulpverleners kregen te maken met een aantal complicaties. De brandweer kon bijvoorbeeld de incidentlocatie moeilijk bereiken. En er stonden diverse verpleeg- en verzorgingstehuizen in de omliggende omgeving.

foto 1 systeemtest

Wie kwamen allemaal in actie?

Het incident werd opgeschaald naar een zogenaamde GRIP 3 situatie. In zo'n geval komen alle onderdelen van de crisisorganisatie in actie. Het gaat hierbij om partijen als de politie, brandweer, geneeskundige hulpdiensten en gemeenten. Ook Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslan deden aan de test mee. De actie vond met name achter de schermen plaats. Vanuit een responscel werd tegenspel geleverd en een aantal functionarissen bestreden de crisis met simulatiesoftware.

foto 7 systeemtest

Hoe wordt beoordeeld hoe de test is gegaan?

Tijdens de test hebben objectieve waarnemers bekeken hoe de verschillende crisisteams het hebben gedaan. Daarnaast was de Inspectie van Veiligheid & Justitie aanwezig. Zij controleren of de aanpak van de systeemtest en de toetsing voldoen aan de criteria die in de wet staan (de Wet veiligheidsregio's). Naar verwachting zijn eind januari de resultaten van de systeemtest bekend.

Meer weten?

Heb je vragen over de systeemtest, neem dan contact op met de afdeling Crisisbeheersing (crisisbeheersing@vrfryslan.nl of 088 22 99 111). Tijdens de test is een liveblog bijgehouden. Bekijk het liveblog voor een impressie wat er zoal is gebeurd.