Overeenstemming over herstructurering schuld Cuba

Nieuwsbericht | 18-12-2015 | 16:00

De "Groep van crediteuren van Cuba", waaronder Nederland, en Cuba hebben overeenstemming bereikt over de herstructurering van de schuld.

Op 12 december hebben de "Groep van crediteuren van Cuba" en Cuba in Parijs overeenstemming bereikt over de herstructurering van de uitstaande schuld van in totaal US$11,1 miljard (ongeveer EUR10,1 miljard). De groep bestaat uit Australie, Oostenrijk, Belgie, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Italie, Japan, Nederland, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland is met minder dan 1% van de totale vordering van de groep een relatief kleine crediteur. De vordering van Nederland bedraagt EUR47,4 miljoen waarvan EUR35,7 miljoen hoofdsom en contractuele rente en EUR11,7 miljoen boeterente. Het akkoord voorziet erin dat Cuba het bedrag van EUR35,7 miljoen in 18 jaar terugbetaalt. De boeterente wordt over diezelfde periode na iedere betaling geleidelijk kwijtgescholden.

De vordering van Nederland vindt deels haar oorsprong in leningen in het kader van ontwikkelingssamenwerking en deels in schade die in het verleden door de exportkredietverzekering is uitgekeerd. In beide gevallen gaat het om oude vorderingen: de leningen dateren uit de jaren zeventig en tachtig en de schade is rond de eeuwwisseling ontstaan.