Financiele positie gemeenten onder druk

De Friese gemeenten presenteren voor 2016 allemaal een sluitende begroting. Door de decentralisaties in het zorgdomein staan de begrotingen steeds meer onder druk. Er staan vijf gemeenten onder Arhi-toezicht vanwege herindeling. In 2016 blijft de gemeente Heerenveen onder preventief toezicht. De overige gemeenten staan onder regulier toezicht. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek dat de provincie Fryslan uitvoert.

De Friese gemeenten hebben ondanks een licht herstel van de economie moeite om de financiele positie gezond te houden. De naweeen van de recessie spelen een rol waarbij grote bedragen zijn afgeschreven op de grondposities. Dat in combinatie met de extra zorg taken maken de financiele toekomst van gemeenten onzeker.

In het onderzoek is gekeken of de begroting en meerjarenbegroting sluiten. Daarnaast is gekeken naar onderwerpen die de financiele positie beinvloeden zoals de weerstandscapaciteit, beheer en onderhoud van kapitaalgoederen en de grondpositie. In de afgelopen jaren hebben gemeenten forse verliezen genomen binnen de grondexploitatie of op andere wijze beschikt over de reserves.

De gemeenten krijgen de begroting rond, maar de druk neemt toe. De begrotingen laten zien dat de Friese gemeenten zich dit goed realiseren.