Gemeente Leiden: Collegebesluiten gemeente Leiden

vrijdag, 18 december 2015

Brief Raad 'Tussenrapportage wijkaanpak en stand van zaken wijkvisies', Wijziging CAR-UWO, Tussenevaluatie Participatiewet, Mandatering verkiezingen, plan van aanpak jaarwisseling

Collegebesluiten

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende later openbaar gemaakte besluiten genomen:

Brief Raad `Tussenrapportage wijkaanpak en stand van zaken wijkvisies'

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de gemeenteraad met een brief te informeren over de stand van zaken wijkaanpak en wijkvisies. In deze brief staat wat het college doet om Leidenaren te faciliteren en te stimuleren zich in te zetten voor de leefbaarheid in hun wijk. De afgelopen periode is via verschillende `wijktops' met inwoners en organisaties gesproken. De komende periode verplaatst het gesprek zich naar de wijken. Daar gaan de wijkregisseurs met inwoners in gesprek over wat zij belangrijk vinden voor hun wijk.

Wijziging CAR-UWO: Vaststellen overgangsrecht hoofdstuk 3 (Beloningshoofdstuk)

In het landelijk cao-overleg is besloten om de toelagen en vergoedingen voor medewerkers in de gemeentelijke sector gelijk te trekken. Met ingang van 1 januari 2016 gelden daarom nieuwe regels op het gebied van belonen. Voor de invoering van deze nieuwe regels is het noodzakelijk dat er overgangsrecht inclusief een toelichting, en de bijbehorende lokale aanvullende rekenregels en beleidsafspraken worden vastgesteld. Dit overgangsrecht en de lokale rekenregels en beleidsafspraken regelt de financiele compensatie voor het geval medewerkers door de invoering van die nieuwe regels er financieel er op achteruit gaan.

Tussenevaluatie Participatiewet

Het college van burgemeester en wethouders heeft een brief aan de gemeenteraad vastgesteld waarin de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de Participatiewet wordt beschreven. Het college constateert in deze tussenevaluatie dat zowel lokaal als regionaal de basis is gelegd voor een adequate uitvoering van de Participatiewet en de banenafspraak. DZB heeft de eerste garantiebanen gerealiseerd. Regionaal is de doelstelling banenafspraak voor 2015 gehaald. Voor de jongeren die uit het Voortgezet Speciaal Onderwijs en het Praktijkonderwijs op de arbeidsmarkt komen, is het regionale project `JA Natuurlijk' gestart.

Mandatering verkiezingen

Om het organiseren van verkiezingen snel en efficient te laten verlopen heeft het college van burgemeester en wethouders een aantal mandaten vastgesteld.

Burgemeestersbesluiten

Verlenging aanwijzing deelgebied Stationskwartier en Molenbuurt inzake mogelijkheid opleggen gebiedsontzegging aan overlastgevende personen 2016

Om de overlast van daklozen en (ex-)verslaafden op en rond het gebied van het Papagaaisbolwerk/ Nieuwe Energie effectief te kunnen aanpakken geldt sinds enkele jaren in dit gebied een gebiedsontzegging voor overlastgevende personen. Personen die zich schuldig maken aan ordeverstorend gedrag in het Stationskwartier en de Molenbuurt kunnen sinds juli 2015 ook een gebiedsontzegging opgelegd krijgen. De burgemeester heeft besloten beide maatregelen te verlengen in het jaar 2016.

Plan van aanpak jaarwisseling 2015-2016

De gemeente, brandweer, GHOR, politie, jongerenwerk, het openbaar ministerie en woningcorporaties hebben met elkaar de komende jaarwisseling intensief voorbereid. In het `plan van aanpak jaarwisseling 2015-2016' is de aanpak beschreven om de jaarwisseling zo rustig mogelijk te laten verlopen. Naast het plan van aanpak ligt er ook een integraal operationeel plan klaar dat per mogelijk risico de maatregelen voor hulpdiensten en gemeente beschrijft.