Minister Blok neemt deel Limburgs Maatwerk over

Gedeputeerde Daan Prevoo (Wonen) is tevreden over de ruimte die minister Stef Blok vandaag heeft geboden aan woningcorporaties als het om huisvesting van statushouders gaat. Woningcorporaties krijgen, onder voorwaarden, de mogelijkheid om gebouwen door te verhuren en te verbouwen die ze zelf niet in eigendom hebben.

"Ik kan alleen maar heel tevreden over deze eerste stap zijn. Feitelijk lijkt dit neer te komen op het ontzorgarrangement door woningcorporaties; van meet af aan een van de kernpunten uit ons plan Limburgs Maatwerk. Het is vooral een goede stap om meer statushouders op een goede manier te kunnen huisvesten Met dit wetsvoorstel wordt ook de doortastende aanpak en de samenwerking van gemeenten in Limburg, woningcorporaties en de Provincie Limburg beloond.", constateert gedeputeerde Daan Prevoo. Volgens de gedeputeerde biedt het wetsvoorstel, dat vandaag door de ministerraad is goedgekeurd, aan zowel corporaties als particuliere eigenaren nieuwe kansen en mogelijkheden om bij huisvesting van statushouders te helpen.

De gedeputeerde heeft al enkele malen met minister Stef Blok gepleit voor deze oplossing.

Een van de andere punten van overleg is nog de verhuurdersheffing voor corporaties. Die heffing werkt sterk belemmerend voor corporaties om voortvarend een bijdrage te kunnen leveren aan huisvesting van statushouders. Ook hierover heeft gedeputeerde Prevoo al enkele keren met minister Stef Blok overlegd, die vooralsnog niet aan de verhuurdersheffing lijkt te willen tornen. Binnenkort staat over dit en andere punten uit Limburgs Maatwerk een nieuw overleg tussen de minister en de gedeputeerde op de agenda. Dan zal gedeputeerde Prevoo tevens het plan van minister Blok bespreken om leegstaand rijksvastgoed te gebruiken voor huisvesting. Op dit plan hebben Provincie Limburg, gemeenten en woningcorporaties in de huidige vorm stevige kritiek, omdat het voorbijgaat aan de oplossingen die in Limburgs Maatwerk zijn aangedragen.