tentoonstellingen Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch in teken Jheronimus Bosch

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch toont in 2016 vier tentoonstellingen met actuele kunst en design geinspireerd door het werk van Jheronimus Bosch.

museum voor hedendaagse kunst en design

tentoonstellingsprogramma Jheronimus Bosch-jaar 2016

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch presenteert vier tentoonstellingen met actuele hedendaagse kunst en design. Het vijfhonderdste sterfjaar van de schilder Jheronimus Bosch is aanleiding voor een programma waarbij kunstenaars zich laten inspireren door de beroemde middeleeuwse schilder.

Jeroen Kooijmans, The Healing, deel 3 van The Fish Pond Song (2006-2015) Jeroen Kooijmans: The Fish Pond Song

een episch drieluik

19 december 2015 t/m 5 juni 2016

Als start van het Jheronimus Bosch-jaar 2016 gaat het videodrieluik The Fish Pond Song van beeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans in première. Dit epische kunstwerk in drie delen is de culminatie van tien jaar filmen in Nederland, Hongarije en op Curaçao.

The Fish Pond Song gaat over godsdienstwaanzin en de eeuwige zoektocht naar verlossing. Belangrijke inspiratiebronnen zijn de beroemde Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch en de eigentijdse geschiedenis sinds ‘9/11’, een gebeurtenis die Jeroen Kooijmans van nabij meemaakte.

In een monumentale installatie die de gehele eerste verdieping van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch beslaat, maakt de bezoeker een tocht door een imaginaire wereld en luisteren daarbij naar ‘het lied van de visvijver’, het dichtdebuut van schrijver Tommy Wieringa.

Nacho Carbonell, Evolution Bench and Tree Chair, n.d. Nacho Carbonell

18 juni t/m 11 september 2016

De Spaanse vormgever Nacho Carbonell beschouwt zijn stoelen, banken en lampen als levende wezens met een eigen persoonlijkheid. Ze zijn met hun vreemde uiterlijk nauwelijks herkenbaar als gebruiksvoorwerp. Deze ‘producten’ bevinden zich op de grens van sculptuur en design. De surreële vormentaal van Nacho Carbonell vertoont overeenkomsten met het werk van Jheronimus Bosch en Salvador Dalí.

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch toont het eerste retrospectief van deze jonge ontwerper.

Fernando Sánchez Castillo, Spitting Leaders, 2008 Fernando Sánchez Castillo

18 juni t/m 11 september 2016

De Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo is geïnteresseerd in de verhouding tussen kunst en macht. Vanuit een sterk politiek engagement - op een even ernstige als speelse en humoristische manier - maakt hij installaties, sculptuur en videokunst. Zo kocht hij in 2011 het afgedankte plezierjacht van dictator Franco, dat hij transformeerde tot een sculptuur van brokstukken.

Sánchez Castillo maakt een nieuw werk in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch met als uitgangspunt de fascinatie van Koning Filips II van Spanje (1527 – 1598) voor Jheronimus Bosch.

Jake & Dinos Chapman, Fucking Hell, 2008 Heaven, Hell & Earth

Jake & Dinos Chapman, Gabriel Lester en Pipilotti Rist

24 september 2016 t/m 15 januari 2017

De tentoonstelling Heaven, Hell & Earth is een drieluik met werk van internationaal bekende kunstenaars gebaseerd op de grote thema’s van Jheronimus Bosch. Centraal staat de eeuwige strijd tussen de essentiële en tegenstrijdige krachten in het leven, de wereld, en de psyche van de mens.

Het Britse duo Jake & Dinos Chapman verbeeldt de hel, de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist komt met een hemelse bijdrage en de Nederlandse kunstenaar en filmmaker Gabriel Lester zal deze uitersten in een nieuwe installatie verbinden. Het tentoonstellingsprogramma van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch in 2016 maakt onderdeel uit van

Bosch Grand Tour: Jheronimus Bosch als inspiratie

4 Brabantse steden • 7 musea • 13 tentoonstellingen

december 2015 - januari 2017

bosch500.nl/grandtour

Onder de naam Bosch Grand Tour presenteren zeven vooraanstaande Brabantse musea in 2016 een tentoonstellingsprogramma met hedendaagse kunst naast de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie (13 februari - 8 mei 2016, Het Noordbrabants Museum).

Bosch Grand Tour is een project van het Van Abbemuseum, De Pont museum, MOTI Museum of the Image, Natuurmuseum Brabant, Het Noordbrabants Museum, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en het TextielMuseum.

Bosch Grand Tour is onderdeel van de meerjarige manifestatie Jheronimus Bosch 500 met als hoogtepunt een groot cultureel programma in 2016. Voor meer informatie: bosch500.nl