Jheronimus Boschjaar 2016 start met Jeroen Kooijmans

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch opent het Jheronimus Boschjaar 2016 op 19 december met het epische videowerk The Fish Pond Song van Jeroen Kooijmans.

museum voor hedendaagse kunst en design

Drieluik geïnspireerd door Jheronimus Bosch en 9/11

Tentoonstelling: 19 december 2015 t/m 5 juni 2016

Jeroen Kooijmans, The Fish Pond Song (2006-2015)

Als start van het Jheronimus Boschjaar 2016 presenteert het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch het epische videowerk The Fish Pond Song van Jeroen Kooijmans. Een belangrijke inspiratiebron voor dit drieluik is de beroemde Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. Maar ook de gebeurtenissen van en na 9/11 zijn van grote invloed op dit imposante kunstwerk. The Fish Pond Song bestaat uit een driedelige video-installatie en vult een gehele etage van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. De bezoeker maakt een tocht door een imaginaire wereld en luistert daarbij naar ‘Het lied van de visvijver’, het dichtdebuut van Tommy Wieringa.

The Fish Pond Song

Beeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans (Schijndel, 1967) is al jaren geïnspireerd door de schilderijen van Jheronimus Bosch. De titel The Fish Pond Song is een directe verwijzing naar het religieuze drieluik Tuin der Lusten, waar centraal in het middenpaneel een visvijver is afgebeeld met badende maagden, omringd door ruiters en fantasiewezens.

In The Fish Pond Song wordt in drie hoofdstukken een imaginaire oorlog bezongen. Geen wapengekletter maar - overeenkomstig het werk van Bosch - een gelaagde vertelling vol menselijke angsten, dromen en verlangens. Oorlog is hier een abstracte werkelijkheid; het is het kwaad dat sluimert, de waanzin in het hoofd, een zoektocht vol verwarring en gevaar, met hoop op bevrijding en verlossing.

Het geloofsthema speelde al enige tijd een rol in Kooijmans’ werk toen de aanslag op de Twin Towers plaatsvond in 2001. Terwijl de diepgelovige aanslagplegers op weg gingen naar hun beloofde paradijs met 72 maagden, barstte voor Kooijmans (destijds woonachtig in New York) de hel op aarde los. Het startschot van de ‘War on Terror’ had een enorme impact op zijn persoonlijke leven en ligt aan de basis van The Fish Pond Song. Wederom bleek dat godsdienstwaanzin, oorlog en een zoektocht naar persoonlijke verlossing van alle tijden is.

Dichtdebuut Tommy Wieringa

Jeroen Kooijmans werkte gedurende tien jaar aan dit drieluik en filmde in Nederland, Hongarije en op Curaçao. Voor de eerste keer is de gehele trilogie, in een installatie van ruim 700 m2, in één ruimte te zien. Bezoekers maken een tocht door de drie hoofdstukken en luisteren daarbij naar de gedichten van Tommy Wieringa, die hij speciaal voor dit project heeft geschreven. Tommy Wieringa maakt hiermee zijn debuut als dichter.

The Fish Pond Song is te zien van 19 december 2015 t/m 5 juni 2016

Met dank aan: Epson, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Jheronimus Bosch 500, Mondriaan Fonds, Fonds21