24 uur achter slot en grendel in de oudste gevangenis van Nederland

PERSBERICHT

Kampala (Oeganda), 16 december 2015

24 uur achter slot en grendel in de oudste gevangenis van Nederland

Van zaterdag 19 december tot zondag 20 december vindt in het voormalige gevangeniscomplex De Vrije Wolf in Utrecht de eerste editie plaats van “24 Uur Op Water En Brood”, een actie om geld in te zamelen voor gevangenen in Oeganda.

De laatste gedetineerden verlieten de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht in juni 2014. Ruim anderhalf jaar later kan het publiek, voor het eerst sinds de officiële opening van de gevangenis in 1856, zelf ervaren hoe het is om 24 uur opgesloten te zitten. Met de actie zamelen de deelnemers geld in voor Product of Prison, een Nederlandse stichting die gevangenen in Oeganda helpt de cyclus van armoede, recidive en gevangenschap te doorbreken.

Iedere deelnemer krijgt in beginsel enkel water en brood. Net als de gevangenen in Oeganda zijn zij voor extra’s aangewezen op hulp van het publiek. Rob Soeters, een van de deelnemer die zich 24 uur zal laten opsluiten, licht toe waarom hij de uitdaging zal aangaan: “Product of Prison is een project dat zich inzet voor het welzijn en de re-integratie van gevangenen in een land waar gevangenen veelal nog als uitschot van de maatschappij worden beschouwd.”

De officiële opsluiting zal worden verricht door Julmar Simons, beter bekend als rapper Adje, die zelf enige tijd in de gevangenis heeft doorgebracht. Tijdens zijn detentie startte hij het project 'Gestolen Tijd' om jongeren op het rechte pad en uit de gevangenis te houden.

Celesta Duivenvoorde, oprichtster van Product of Prison, beschrijft de situatie in Oeganda: “Veel gevangenen komen uit arme gezinnen en zijn niet of nauwelijks naar school geweest. Sommigen belanden onschuldig in de gevangenis, krijgen zware straffen voor kleine vergrijpen of wachten jaren op hun proces zonder de hulp van een advocaat. In de gevangenis verblijven ze in overvolle cellen met eenzijdig voedsel en nauwelijks activiteiten.”

Op zondag zal fotograaf Jan Banning een portret maken van de ‘gedetineerden’ in een origineel gevangenispak uit Oeganda. Voor zijn laatste fotoboek Law & Order, fotografeerde Banning gevangenissen door de hele wereld, onder meer in Oeganda.

OVER STICHTING PRODUCT OF PRISON

Product of Prison (POP) is een non-profitorganisatie die gevangenen in Oeganda een toekomst geeft.

POP helpt gevangenen door hen de vaardigheden aan te leren die zij nodig hebben om succesvol terug te keren naar hun families en de maatschappij. De focus ligt op het zelfredzaam maken van gevangenen door hen te trainen in beroepsvaardigheden zoals kappen, naaien, kaarsen maken en sieraden maken en door hen betaald werk aan te bieden om hen in staat te stellen benodigdheden voor in de gevangenis te kopen, bij te dragen aan hun families en te sparen voor een nieuwe start.

Meer informatie over “24 Uur Op Water En Brood”: bit.ly/waterbrood

Website: www.productofprison.org

Facebook en Twitter: /productofprison

OVER DE VRIJE WOLF

Elke Utrechter kent de mysterieuze gevangenis aan het Wolvenplein, maar bijna niemand zag de bajes ooit vanbinnen. Dat gaat nu veranderen. Voor het eerst in bijna 160 jaar zijn de zware ijzeren gevangenisdeuren ook voor brave burgers geopend. Vanaf april is het complex omgedoopt tot De Vrije Wolf en vind je achter de hoge muren een veelzijdig verzamelgebouw voor álle Utrechters.

De Vrije Wolf is een concept van leegstandbeheerder Bewaakt & Bewoond en wordt uitgevoerd in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf.

Website: www.devrijewolf.nl

OVER ADJE

Rapper Adje heeft zelf enige tijd in de gevangenis doorgebracht. Met twee medegedetineerden maakte hij een theatervoorstelling te maken over de verleiding van het snelle geld.

Adje is inmiddels een zwaargewicht in de Nederlandse rapgame. Iedereen die naar zijn shows komt weet: ‘Die shit is best heftig’! Dankzij toonaangevende hits als ‘Hele Meneer’, ‘Fok Wachten’ en meer recentelijk ‘Verlof’ is hij geliefd op straat en in de clubs, maar ook enorm populair bij het grote publiek van dé festivals.

OVER JAN BANNING

Een belangrijk thema in het oeuvre van fotograaf Jan Banning (1954) is macht van de staat. Zo maakte hij eerder al series over oorlog en bureaucratie. Voor zijn nieuwe fotoboek Law & Order fotografeerde Banning gevangenissen door de hele wereld, onder meer in Oeganda.

Website: www.janbanning.com

OVER JORIS VAN WIJK

Een van de deelnemers aan de actie is Joris van Wijk, Universitair Hoofddocent Criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2007 promoveerde hij op het proefschrift ‘Luanda-Holanda; irreguliere (asiel)migratie van Angola naar Nederland’. In 2008 ontvang hij de ESC Young Criminologist Award. Op dit moment is Joris hoofddocent Criminologie, daarvoor heeft hij als coördinator bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en als zelfstandig consultant voor Hoopoe Migration Expertise gewerkt.

Website: http://www.rechten.vu.nl/nl/organisatie/bureau/strafrecht-en-criminologie/wijk-j

Overige deelnemers: http://productofprison.wix.com/24uuropwaterenbrood#!deelnemers/cu7c