Elektriciteit, magnetisme en licht staan centraal in kerstlezing Faculteit Wetenschappen - KU Leuven

16 DEC 15. Op 19 december nodigt de Faculteit Wetenschappen u uit op haar jaarlijkse Christmas Lecture. Dit jaar laat de Faculteit professor Malcom Longair aan het woord. Hij zal de theorie van Maxwell rond elektriciteit, elektromagnetisme en licht toelichten.

UNESCO riep 2015 uit tot het internationaal jaar van het Licht. In 1865 ontwikkelde James Clerk Maxwell de theorie die licht, elektriciteit en elektromagnetisme bij elkaar bracht, een mijlpaal in de fysica. Om de 150^ste verjaardag van deze theorie te vieren haalde de Faculteit Wetenschappen de Schotse professor Malcom Longair naar Leuven. Hij zal in toegankelijke bewoordingen uitleggen hoe we tot onze huidige kennis van het licht gekomen zijn. Daarbij geeft hij aan de hand van heel wat illustraties uitleg bij de belangrijkste experimenten in de geschiedenis van het onderzoeksveld.

Professor Longair is hoogleraar Sterrenkunde aan de Universiteit van Edinburgh. Hij werd in het Verenigd Koninkrijk benoemd tot koninklijk astronoom en directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van Edinburgh, en werd vervolgens directeur van het Cavendish Laboratory in Cambridge. Malcolm Longair werkte mee aan heel wat boeken rond sterrenkunde en kosmologie, zoals De grootschalige structuur van het heelal (1978), Wetenschappelijk Onderzoek met de Space Telescope (1979), en Astrophysical Cosmology (1982).

U bent van harte welkom op deze lezing.

Praktisch:

19 december 15u

Aula Pieter De Somer

de Beriotstraat 24, Leuven