Wat gaat NL doen om CO2-uitstoot terug te dringen?

Verslag Guido Vermeulen

Redactie Jan Salden

TV | za 19 dec 2015 - Historisch werd het genoemd, het Klimaatakkoord dat vorige week in Parijs werd gesloten. Regeringen van 195 landen stemden in met afspraken om de klimaatverandering tegen te gaan.

Nu de inkt van die 195 handtekeningen is opgedroogd, is de vraag: wat gaat Nederland doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen?

Het bedrijfsleven en diverse branches zien volop kansen in het akkoord, maar kijken ook verwachtingsvol naar Den Haag. Welke maatregelen gaan het huidige en volgende kabinetten nemen om de reductie van broeikasgassen te bereiken?

Duidelijkheid kolencentrales

EenVandaag bezoekt Kolencentrale Hemweg in Amsterdam, eigendom van energiebedrijf Nuon. Dat roept Den Haag op tot duidelijkheid over het al dan niet sluiten van kolencentrales. Het concern staat immers op het punt zijn kolencentrale te vergroenen, zoals afgesproken in het Energieakkoord, door biomassa bij te gaan stoken. Maar als Den Haag besluit dat alle kolencentrales dicht moeten, zijn die investeringen weggegooid geld.

Verder een interview met Michiel Langezaal van Fastned, eigenaar van snellaadstations voor elektrische auto's langs de snelwegen. Volgens hem moet Nederland een voorbeeld nemen aan Noorwegen dat in tien jaar tijd alleen nog maar emissieloze auto's wil.