bene-Arzneimittel ontvangt de weesgeneesmiddelstatus in de Europese Unie voor pentosan polysulfaat voor de behandeling van interstitiele cystitis

MÜNCHEN, December 19, 2015 /PRNewswire/ -- In de Europese en Amerikaanse medische richtlijnen wordt pentosan polysulfaat aangeduid als een standaardgeneesmiddel voor de behandeling van de ernstige chronische blaasaandoening interstitiele cystitis (IC). Het geneesmiddel heeft nu van het Europees Geneesmiddelenbureau, de EMA, de status van weesgeneesmiddel gekregen voor de aandoening interstitiele cystitis.

Interstitiele cystitis (IC) is een zeldzame of zogenoemde weesziekte. De geneesmiddelstof PPS is officieel door het Europees Geneesmiddelenbureau, de EMA, geregistreerd als weesgeneesmiddel voor deze aandoening. "De toekenning van de weesgeneesmiddelstatus voor pentosan polysulfaat in de Europese Unie betekent een groot succes voor bene," aldus CEO Dr Guenter Auerbach. "Het kunnen aanbieden van innovatieve medicatie aan patienten met zeldzame, maar ernstige aandoeningen op het gebied van de urologie, is een belangrijke mijlpaal voor de toekomst van ons bedrijf."

Over IC

IC is een ernstige, chronische blaasziekte die de levenskwaliteit aanzienlijk vermindert. De aandoening, die gemiddeld minder dan 2 op de 10.000 mensen treft en die gepaard gaat met veel pijn, is officieel erkend als weesziekte. Voor degenen die aan de aandoening lijden, betekent dit vaak en veel pijn bij het plassen, en hevige pijn in de onderbuik.

Een van de oorzaken van deze chronische ziekte is schade aan de blaaswand, waarbij met name de glycosaminoglycanen-laag wordt aangetast. Als gevolg daarvan neemt de beschermende werking van deze laag af en kunnen toxische stoffen uit de urine doordringen in de onderliggende weefsellagen, waardoor irritatie of ontsteking van het weefsel ontstaat.

Over PPS

In de Europese en Amerikaanse medische richtlijnen wordt pentosan polysulfaat aangeduid als standaardgeneesmiddel voor de behandeling van IC. Doordat de structuur van PPS gelijk is aan die van glycosaminoglycanen, is het in staat om de beschadigde GAG-laag van de blaas te vernieuwen en dus te voorkomen dat schadelijke stoffen doordringen tot de onderliggende weefsellagen. Bovendien zorgt PPS ervoor dat het vrijkomen van het weefselhormoon histamine wordt belemmerd, waardoor de ontsteking die door de ziekte ontstaat wordt geremd.

Over bene-Arzneimittel

Het middelgrote familiebedrijf bene-Arzneimittel GmbH dat in München is gevestigd, is gespecialiseerd in pediatrische geneesmiddelen en wordt in Duitsland gezien als een pionier op het gebied van paracetamol. De zustermaatschappij bene pharmaChem is de enige fabrikant van PPS ter wereld. http://www.bene-arzneimittel.de.

contact@bene-gmbh.de

bene-Arzneimittel GmbH