Cultuur Historisch Jaarboek 2015: Polders peilen

21 december 2015

Jaarboek15Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent: een nieuw Cultuur Historisch Jaarboek met een terugblik op het afgelopen jaar. Vanaf heden is de 25ste editie van het jaarboek met de titel 'Polders peilen' beschikbaar. De titel van het boek verwijst niet alleen naar 'polders', maar ook naar het 'verrichten van metingen', 'diepte bepalen', 'onderzoeken' en 'iemands mening aan de weet komen'. Deze betekenissen passen bij waterstaat, scheepvaart en onderzoek en dit zijn precies de thema's die aan bod komen in het boek.

Nederland ligt voor een groot deel beneden NAP en is kwetsbaar voor overstromingen. Dit geldt ook voor de kusten van de Verenigde Staten en de Mississippidelta. Milieugeografe Emmy Bergsma analyseert hoe Nederland en Amerika omgaan met overstromingsgevaar en waterstaatsdeskundige Bart Schultz kijkt of Nederlanders in de toekomst, met een stijgende zeespiegel en een zakkende bodem, droge voeten houden.

Maritiem archeoloog Hans van Westing onderzoekt waarom wapens worden aangetroffen in scheepswrakken die op de Zuiderzee voeren in de periode 1350-1800 en Andre van Holk, hoogleraar maritieme archeologie, kijkt naar de bewapening van een schip uit de zestiende eeuw.

Historicus Remco van Diepen beschrijft het fysisch antropologisch onderzoek dat de Stichting voor het Bevolkingsonderzoek in de drooggelegde Zuiderzeepolders in de jaren dertig uitvoerde. Henk Pruntel, eveneens historicus, interviewde Lelystadse middenstanders van het eerste uur om aan de hand van hun verhalen de geschiedenis van het Lelycentre te beschrijven. Bestuurskundige Jeroen Rodenberg beschrijft de poging van de overheid om de Noordoostpolder de status te geven van Werelderfgoed.

'Polders peilen' is een uitgave van Nieuw Land. Het boek is vanaf 18 december 2015 verkrijgbaar bij Nieuw Land en is ook te bestellen via de boekhandel. De prijs per stuk is EUR 16,50.