LTO Nederland blij met verdere afbouw exportsubsidies

Afgelopen weekend is in het Afrikaanse Nairobi een akkoord bereikt over een verdere afbouw van exportsubsidies in de landbouw. LTO Nederland is blij met de deal. "Exportsubsidies zijn een beleid waar wij in Europa al lang niet meer voor staan", aldus Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. "Dat andere landen er nu ook van af stappen, is een goede zaak." In totaal zetten 164 landen hun handtekening onder de zogeheten Nairobi Package van wereldhandelsorganisatie WTO.

De Nairobi Package is een onderdeel van de zogeheten Doha Development Agenda (DDA), met als doel handelsbarrieres in de wereld op te heffen en vrije internationale handel mogelijk te maken. Aan de onderhandelingen nemen 164 landen deel. Ze gingen in 2001 van start in Doha, de hoofdstad van Qatar. De WTO verplicht deelnemende landen hun markten open te stellen. Uiteindelijk werd in december 2013 een eerste akkoord bereikt: in Bali werd de zogeheten Bali Package en dat was het eerste echte grote succes van de WTO. Nu is daar in Nairobi een vervolg aan gegeven.

De belangrijkste punten van de Nairobi Package zijn:

. In 2017 worden de exportsubsidies door de EU afgeschaft; dat is eerder dan eerst de planning was. Europa heeft haar exportsubsidies overigens al enkele jaren op `nul' staan, maar kan ze wel nog toepassen wanneer daar aanleiding toe is. Maar die mogelijkheid vervalt dus definitief vanaf 2017; . Vanaf 2019 moeten ontwikkelingslanden exportsubsidies afschaffen; . In 2020 schaffen een aantal Europese landen die geen lid zijn van de EU (Zwitserland, Noorwegen) exportsubsidies af op verwerkte producten (zuivel en varkensvlees). Ook Canada zet in 2020 die stap; . Exportkredieten moeten voortaan binnen 18 maanden worden terugbetaald.

De positieve punten uit Nairobi Package voor de Europese landbouw zijn:

. Exportsubsidies worden sneller afgebouwd (vooral voor belang voor de suiker en rijst);

. Afspraken gelden ook voor Zwitserland en Canada;

. Er is door de WTO weer een nieuwe stap gezet in liberalisering van de wereldwijde handel in landbouwproducten;

. Minder belemmeringen door meer afstemming op specifieke landbouwonderwerpen (binnenlandse steun, markttoegang, exportkredieten, dier- en plantziekten).

21 december 2015

BRON: Johan Boonen