Veilige en opgeruimde jaarwisseling


Geschreven op: 23 december 2015

De samenwerkende vuurwerkpartners en de Gemeente Breda zetten in op een feestelijke jaarwisseling voor iedereen. Voor de inwoners van de stad is er veel ruimte om van Oud en Nieuw een feest te maken. Wel geldt een aantal regels en is er sprake van meer toezicht om letsel en schade te
voorkomen.

Verkoop en afsteken

Een oproep aan iedereen die vuurwerk wil afsteken: respecteer hulpverleners in hun werk. Koop van dinsdag 29 tot en met donderdag 31 december 2015 legaal vuurwerk bij de erkende vuurwerkverkoopadressen (zie www.breda.nl/jaarwisseling).
Respecteer de voorgeschreven tijden om vuurwerk af te steken: van 31 december 2015 18.00 tot 1 januari 2016 02.00 uur. Voor het afsteken van vuurwerk buiten deze tijden is een ontheffing nodig. Deze is via de gemeente aan te vragen.

Zorg ervoor dat het vuurwerk op een veilige manier wordt afgestoken.

Legaal en illegaal vuurwerk

Legaal vuurwerk heeft het CE-keurmerk en voldoet daarmee aan de Europese veiligheidseisen. Dit vuurwerk heeft een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Volgens de regels is het niet toegestaan om illegaal vuurwerk aan te schaffen, te vervoeren, te verkopen, op te slaan en af te steken in
Nederland. Illegaal vuurwerk is zeer gevaarlijk en komt, behalve uit Belgie, uit meerdere landen van Europa. Verdachte situaties of postpakketjes kunnen worden gemeld bij de politie. Illegaal vuurwerk levert risico's op voor iedereen.

Buurt-initiatieven

In verschillende buurten, wijken en dorpen organiseren bewoners een gezamenlijk vuurwerk. De gemeente juicht dit toe. Dit jaar organiseert Jongeren Toezicht Team, een groep jongeren uit Breda noord, een gezellig samenzijn met siervuurwerk voor de wijk. De dagen voor en ook tijdens Oud en
Nieuw spreekt deze groep hun jonge buurtgenoten op straat aan om veilig om te gaan met legaal vuurwerk.

`Verknal het niet' is de vuurwerkcampagne van Surplus Welzijn die zich richt op jongeren in Breda. Jonge stagiairs trekken met jeugdwerkers de wijken in om op straat het gesprek aan te gaan over het veilig afsteken van legaal vuurwerk.

Opruimen

Net zoals vorig jaar levert de Gemeente Breda vuurwerktassen aan de vuurwerkondernemers in Breda. Op de tas staan tips en regels voor veilig vuurwerkgebruik. Bewoners kunnen deze tassen gebruiken om er na afloop van het feest vuurwerkresten in te verzamelen en weg te gooien.

Melden van vuurwerkoverlast en vuurwerkschade

Voor het melden van vuurwerkoverlast is er het (landelijk) servicenummer van de politie 0900 8844.

Melden heeft altijd zin en meldingen worden doorgegeven. Melden van vuurwerkschade aan publieke eigendommen kan via een meldingsformulier van de gemeente www.breda.nl>contact of het telefoonnummer 14 076.

Meer informatie over de jaarwisseling en vuurwerk treft u aan op www.breda.nl/jaarwisseling.

Plaats:
Breda
Teteringen
Bavel
Ulvenhout
Prinsenbeek
Publicatiedatum:
23 december 2015