Woerden reageert opnieuw op regelgeving olie- en gasboringen


* Home
* Contact
* Openingstijden
* English
* Cookies
* Drempelvrij

Zoeken ________________
[ Zoeken ]

* Onderwerpen

* Belasting, uitkering en subsidie
* Wonen en leefomgeving
* Cultuur, sport en vrije tijd
* Ondernemen
* Familie, zorg en welzijn
* Afschrift en uittreksels
* Reizen en immigratie
* Verkeer en vervoer

* Documenten en publicaties

* Bestemmingsplannen

* Wat is een bestemmingsplan?
* Bestemmingsplannen in voorbereiding
* Geldende bestemmingsplannen

* Formulieren
* Persberichten
* Regelgeving
* Collegebesluiten
* Bekendmakingen

* De gemeente

* College van burgemeester en wethouders

* Burgemeester
* Wethouders
* Directie

* Gemeenteraad
* Rekenkamercommissie
* Aansprakelijk stellen voor schade
* WOB verzoek, indienen
* Beleid en begroting
* Feiten en cijfers

* Prognose woningbehoefte
* Inwonersaantallen

* Melding over de gemeente
* Vacatures

* Doe mee

* Uw mening geven
* Ik ben Woerden

* Wijken en dorpen

* Wijk- en dorpsplatforms

* Dorpsplatform Harmelen
* Dorpsplatform Rijnoevers
* Dorpsplatform Kamerik
* Dorpsplatform Zegveld
* Wijkplatform Binnenstad
* Wijkplatform Bomen- en Bloemenkwartier
* Wijkplatform Molenvliet
* Wijkplatform Schilderskwartier
* Wijkplatform Snel en Polanen Waterrijk
* Wijkplatform Staatsliedenkwartier

U bent hier

Home > node-template_node-view > Woerden reageert opnieuw op regelgeving olie- en gasboringen

Persberichten

Woerden reageert opnieuw op regelgeving olie- en gasboringen

Geschreven op: 02-12-2015 Gewijzigd op : 23-12-2015

foto olievat.jpg

Olievat

Het Woerdense college stuurt opnieuw een brief naar minister Kamp (Economische Zaken) om te reageren op voorgestelde wijzigingen in de regels voor mijnbouwactiviteiten.

Dit keer gaat het om wijzigingen in het omgevingsrecht waar Woerden kanttekeningen bij plaatst. Ook diverse andere gemeenten, de provincie Utrecht en de Omgevingsdienst regio Utrecht zijn kritisch, zo bleek tijdens een bijeenkomst over dit onderwerp. Doel van de Woerdense reactie is de
minister te wijzen op zijn verantwoordelijkheid voor een zorgvuldige besluitvorming. Ook benadrukt het college dat de minister gemeenten en bewoners actief, tijdig en `persoonlijk' moet informeren als er bij het Rijk een (omgevings)vergunning voor een mijnbouwinrichting wordt aangevraagd.

Minister Kamp wil voor (proef)boringen naar olie en/of gas in de opsporingsfase een milieuvergunning verplicht stellen. Dit om beter te kunnen sturen waar het gaat om het opsporen van delfstoffen, aardwarmte en opslagmogelijkheden. Wethouder Tymon de Weger (milieu): "We zitten hier bovenop,
alles rond inspraak moet vooraf goed geregeld zijn. Op zich is zo'n milieuvergunning een positieve ontwikkeling, maar gevolg is wel dat de minister in de opsporingsfase het bevoegde gezag wordt voor de hele omgevingsvergunning. Dus ook voor het bouwen en eventuele strijdigheid met het
bestemmingsplan, waarvoor de verantwoordelijkheid nu bij ons als gemeenten ligt. In het voorstel van de minister krijgen gemeenten een algemeen adviesrecht en kunnen zij een verklaring van geen bedenkingen afgeven. Die rolverdeling heeft wel consequenties en moet dan ook heel duidelijk zijn.
De eerstverantwoordelijke is nu het Rijk en niet de gemeente. Dit verplicht het ministerie om zelf het voortouw te nemen in de communicatie richting de bewoners en de gemeente. Zij ondervinden immers de directe gevolgen van de boringen."

Meerdere provincies en gemeenten

In het voorstel van de minister krijgen provincie en gemeente adviesrecht bij aanvragen voor een omgevingsvergunning voor een `mijnbouwwerk', zoals een boorinstallatie. Woerden wijst erop dat opsporing en winning van delfstoffen meerdere provincies en gemeenten kan raken, zeker als daarbij ook
wordt meegenomen wat zich onder de grond afspeelt. Zo ligt het Papekopveld onder een Woerdense woonwijk met 10.000 inwoners, maar bevindt de boorlocatie zich over de gemeentegrens in Bodegraven-Reeuwijk, dat ook behoort tot een andere provincie (Zuid-Holland).
Uitgangspunt zou moeten zijn dat het adviesrecht niet alleen geldt voor de gemeente en provincie waarbinnen de winningsinstallatie ligt, maar zeer zeker ook voor de gemeenten en provincies waaronder zich daadwerkelijk het olie- en/of gasveld bevindt.