Wakker Dier vindt multiresistente ziekenhuisbacterie in gourmetpakket


Wakker Dier vindt multiresistente ziekenhuisbacterie in gourmetpakket

23 dec 2015

Oproep aan consumenten om extra op te letten deze Kerst

Wakker Dier heeft antibioticaresistente bacterien aangetroffen in twee gourmetpakketten van Nederlandse supermarkten. Het ging om twee verschillende ESBL-producerende bacterien. De ziekenhuisbacterie Klebsiella pneumoniae is op rundvlees aangetroffen en E. Coli op kip. Met name de eerste
vondst is opvallend. De multiresistente ziekenhuisbacterie is niet eerder in Nederland aangetroffen op rundvlees. Wakker Dier liet bacterieel onderzoek uitvoeren naar zeven gourmetpakketten die verschillende Nederlandse supermarktketens begin december in de aanbieding hadden. Eerder deze maand
werd bij dezelfde pakketten ook al Salmonella, Listeria, vijfmaal de poepbacterie en vier keer bijna bedorven vlees gevonden. Bij gourmetten wordt veelal onhygienisch gewerkt en het vlees niet goed verhit, waardoor de kans op besmetting groter is. Wakker Dier: "De vondst van de multiresistente
ziekenhuisbacterie is verontrustend. Vooral in een gourmetpakket waarbij mensen het juist dan niet zo nauw nemen met hygiene. We roepen consumenten daarom op deze Kerst extra goed op te letten!"

ESBL in runderlapje en kipfilet

Op twee van de geteste gourmetproducten zijn ESBL-producerende bacterien gevonden. Het gaat om een runderlapje en kipfilet, uit verschillende pakketten. ESBL-producerende bacterien zijn resistent tegen veel verschillende soorten antibiotica. Ze produceren een enzym (ESBL) dat in staat is
bepaalde antibiotica af te breken, waardoor deze middelen niet meer werken. Er zijn twee verschillende soorten ESBL-producerende bacterien gevonden, Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae. Met name die laatste is verontrustend. De ESBL-producerende Klebsiella pneumoniae wordt
geclassificeerd als een Bijzonder Resistente Micro-Organisme (BRMO) als het op mensen wordt aangetroffen. Deze ziekenhuisbacterie is niet eerder op rundvlees aangetroffen in Nederland. Het is niet 100% zeker dat de besmetting uit het rundvlees komt, omdat er in een gourmetpakket een kleine
kans is op kruisbesmetting van andere stukjes vlees. Die kans is erg klein want de andere stukjes vlees waren niet besmet.

Gezonde mensen hebben over het algemeen geen last van ESBL-producerende bacterien. Maar een luchtweg- of simpele urineweginfectie kan door ESBL-producerende bacterien leiden tot opname in het ziekenhuis.

Antibioticagebruik Nederlandse veehouderij

Resistentie tegen antibiotica in bacterien ontstaat door (verkeerd) gebruik van antibiotica. Het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij stabiliseerde in 2014, nadat het met 58 procent was afgenomen tussen 2009 en 2013. Maar vooral in de kalkoen-, kalver-, varkens- en
vleeskuikensector wordt nog altijd te veel antibiotica ingezet. De resistente bacterien uit de vee-industrie kunnen zich verspreiden en zo ook voor de volksgezondheid een gevaar vormen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden in Europa 25.000 mensen door antibioticaresistente
bacterien.

Nederlandse dieren krijgen zoveel antibiotica toegediend, omdat er te veel van ze gevraagd wordt. De vlees- of melkproductie is te hoog, waardoor er weinig energie over is voor een goede weerstand. Ook het vroeg scheiden van jong en moederdier levert veel stress en gezondheidsproblemen op.
Deze problemen worden vaak opgelost met antibiotica.

Ook Salmonella in deze pakketten

Begin december publiceerde Wakker Dier al over gourmetpakketten omdat er Salmonella, poepbacterie, vlees waarbij het bederf al duidelijk was ingezet en Listeria werd gevonden. Bij verdere analyse is er ook Campylobactor gevonden op kip. Deze bacterie kan een pittige voedselvergiftiging
veroorzaken.

Opzet onderzoek gourmetpakketten

Voor dit onderzoek kocht een onafhankelijk monsternamebureau zeven gourmetschotels zonder dierenwelzijnskeurmerk die bij zeven Nederlandse supermarkten in de aanbieding waren. Een gecertificeerd voedsellaboratorium voerde vervolgens per schotel een indicatieve analyse uit op drie of vier
verse, niet-voorgegaarde, vleessoorten. In totaal ging het om 27 monsters van verschillende soorten vlees. Om te testen of de bacterien resistent zijn tegen meerdere soorten antibiotica, is er een `omgevingstest' gedaan (antibiogram). Daarmee wordt aangetoond tegen welke antibiotica de
bacterie resistent is. Er is geen genetisch onderzoek gedaan, dus het is onbekend welk specifiek mechanisme voor de resistentie zorgt.

<<