Dioxine-onderzoek REC: verhoogde uitstoot in oktober

In de derde tussentijdse meting van het dioxine-onderzoek bij de REC in Harlingen, zijn verhoogde waarden geconstateerd in de uitstootgassen. De meting betreft de maand oktober. De Begeleidingsgroep, gemeente Harlingen en provincie Fryslan zijn geschrokken van de uitslag en willen zo snel mogelijk weten of de gemeten waarden kloppen en wat de oorzaak is.

Onderzoek naar de oorzaak

De Begeleidingsgroep, gemeente en provincie laten nu eerst onderzoeken wat de oorzaak is van de afwijkende waarden in oktober. Het laboratorium heeft de opdracht gekregen het monster nogmaals te analyseren om eventuele fouten in het laboratorium uit te sluiten. De uitkomst van deze analyse wordt medio januari verwacht. Als uit de contra-expertise blijkt dat de hoge gemeten waarden kloppen, dan kan er sprake zijn van een overschrijding in vergelijking met de jaarnorm. De REC is gevraagd alle relevante gegevens, zoals de verbrandingstemperatuur en storingen, aan te leveren voor een diepgaande analyse. De REC heeft aangegeven actief mee te werken aan het onderzoek.

Gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Fryslan stelt dat het belang van het dioxine-onderzoek nu zeer duidelijk is. "We moeten nu zo snel mogelijk weten wat er in oktober bij de REC aan de hand is geweest, zodat we kunnen kijken welke maatregelen er eventueel genomen moeten worden". Voorzitter Polhuis van de Begeleidingsgroep: "Maandelijkse continu metingen geven een beter en sneller beeld van de dioxine-uitstoot dan de kortdurende jaarlijkse metingen die tot voorheen werden gedaan."

Is de volksgezondheid in gevaar geweest?

Ook Wethouder Harry Boon van de gemeente Harlingen laat weten dat "gemeente en provincie er bovenop zitten om de oorzaak te achterhalen. Het weten van de oorzaak is van belang om maatregelen te kunnen nemen zodat dit in de toekomst niet weer voor kan komen". Omdat de meetresultaten uit november geen bijzondere afwijking laten zien, lijkt er geen sprake te zijn van een structureel probleem.

De volksgezondheid is naar verwachting niet in het geding geweest. De GGD Fryslan meldt dat een eventuele tijdelijke overschrijding niet betekent dat er groot risico bestaat. Voor de gezondheid gaat het dan om de hoeveelheid die iemand in de loop van de jaren alle dagen binnen krijgt in het voedsel. Het RIVM is gevraagd nieuwe grasmonsters te nemen. Via roetdeeltjes kunnen dioxines namelijk in de leefomgeving terecht komen op bijvoorbeeld grassen.

Over het dioxine-onderzoek

De gemeente Harlingen en provincie Fryslan laten, op advies van de Begeleidingsgroep, onderzoek uitvoeren naar de uitstoot van dioxines, furanen en PCB's uit de REC. Gedurende een jaar wordt onderzocht hoe groot de uitstoot is via de schoorsteen. Iedere maand wordt een tussentijdse meting gepubliceerd. In augustus en september zijn geen afwijkingen geconstateerd. Dat geldt ook voor de vierde meting, die over november.